piątek, 1 maja 2015

Domowa wędlina z kurczaka w słoiczkach

Jakiś czas temu prezentowałyśmy drobiową wędlinę w szynkowaru, jeśli jednak takiego urządzonka nie posiadacie i kupować nie zamierzacie, również możecie przygotować wędliny w domu. I dziś właśnie taki alternatywny przepis, na wędlinę gotowaną w słoiczkach.
Najlepiej wybierać słoiki, które nie zwężają się u góry, gdyż łatwiej z nich wędlinę wyjąć.
Domową wędlinę z galaretką wspominam jako jeden ze smaków z dzieciństwa. Moja babcia robiła zawsze takie słoiczki i obdarowywała nimi całą rodzinę. Tym słoiczkom pewnie daleko do tych babcinych, ale wraz z nimi odżyły przyjemne wspomnienia z beztroskich dni...

Domowa wędlina z kurczaka w słoiczkach


SKŁADNIKI:

5 szt podudzia z kurczaka
1 łyżka majeranku
3/4 łyżeczki soli peklowej
1/2 łyżeczki suszonego czosnku
3 ziarna ziela angielskiego
3 listki laurowe
1 łyżeczka suchej żelatyny
1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego 
  
 PRZYGOTOWANIE:

Z mięsa usuwamy kości i skórę, a mięso kroimy na kawałki. Dodajemy przyprawy i żelatynę. Najlepiej wcześniej wymieszać ze sobą wszystkie przyprawy oprócz liści, a następnie wymieszać z mięsem.



 Tak przygotowane mięso wkładamy do słoików do wysokości 3/4, staramy się ugnieść je dość ciasno. Na wierzch do każdego słoika wkładamy listek laurowy. 


Słoiki zakręcamy i przekładamy do garnka wyłożonego ściereczką. Nalewamy do niego wody do wysokości 3/4 słoików, przykrywamy i zagotowujemy wodę i pasteryzujemy pierwszy raz ok. 50 minut na małym ogniu. Zostawiamy słoiki z mięsem w garnku do ostygnięcia na całą noc najlepiej. Następnego dnia czynność powtarzamy. Wystudzone wstawiamy do lodówki.
Z przepisu wyszły 3 nieduże słoiki.




1 komentarz: