środa, 1 kwietnia 2015

Słodkie środy - Wielkanocna babka z lukrem

Święta tuż, tuż, więc domyślam się, że każda gospodyni ma już ułożone menu na dania jak i na świąteczne wypieki. Jeśli jednak, ktoś szukałby prostego do przygotowania wypieku to polecamy Naszą wielkanocną babkę. To taki przepis na ostatni moment ;-).
Niby zwykła, prosta, szybka, a ozdobiona lukrem i kolorową mieszanką wygląda dekoracyjnie na stole. Taka babka sprawdza się świetnie zarówno na świąteczne, niedzielne deserki jak i do codziennej kawki.

Wielkanocna babka z lukrem




SKŁADNIKI:

Na babkę:

180 g mąki

150 ml oleju
5 jajek
150 g cukru
1 szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:
1 op mieszanki keksowej
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki soku z cytryny


 PRZYGOTOWANIE:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je ze szczyptą soli na pianę. Stopniowo dosypujemy cukier i dalej miksujemy. Stale miksując dodajemy po jednym żółtku. 
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do ciasta naprzemiennie z olejem. Ciasto przelewamy do foremki i pieczemy ok 50 minut w 180 stopniach. 
Z cukru pudru i soku z cytryny robimy lukier i polewamy nim wystudzoną babkę. Posypujemy mieszanką keksową.
 


15 komentarzy: