środa, 15 kwietnia 2015

Słodkie środy - Słodkie marchewki z bitą śmietaną

Słodkie marchewki z ciasta francuskiego to deserek, który zaskoczy każdego zarówno wyglądem jak i smakiem. Przepis jest bardzo prosty a efekt murowany. Najbardziej pracochłonną częścią tego przepisu było u mnie chyba przygotowanie stożków, na których piekły się marchewki, gdyż nie posiadam stosownych foremek. W razie czego też się tym nie martwcie, bo przepis przygotowany jest praktycznie krok po kroku ze zdjęciami, aby każdy z łatwością mógł taką słodkością zaskoczyć domowników czy gości.

Słodkie marchewki z bitą śmietaną

SKŁADNIKI:

1 opakowanie ciasta francuskiego
2 łyżki cukru
1 żółtko
250 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
0,5 łyżeczki żelatyny
mięta do dekoracji
opcjonalnie pomarańczowy barwnik

  PRZYGOTOWANIE:

Ciasto francuskie tniemy na ok 2 cm paski i z każdej strony rolujemy do środka. 
 
 
Takim ciastem owijamy foremki do robienia rurek, jeśli takowych nie mamy układamy stożek z tektury i owijamy go folią aluminiową, 
 
 
a następnie natłuszczamy delikatnie stożki. 
 
 
Teraz smarujemy ciasto rozmąconym żółtkiem opcjonalnie można dodać do niego odrobinę pomarańczowego barwnika spożywczego. 
 
 
Następnie marchewki możemy dodatkowo zamoczyć w cukrze ( u mnie co druga).
 
 
Tak przygotowane ciasteczka ustawiamy pionowo na blaszce do pieczenia.
 
 
 Wkładamy je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 15 minut, do zarumienienia. 
Żelatynę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wody. Śmietanę ubijamy z dodatkiem cukru pudru, pod koniec małym strumieniem dolewamy do niej żelatynę i mieszamy. Gdy upieczone marchewki ostygną napełniamy je bitą śmietaną i dekorujemy świeżą miętą.








37 komentarzy:

  1. Super te marcheweczki. Poproszę jedną :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy! Częstuj się, w końcu to warzywko to nikomu nie zaszkodzi ;-)

      Usuń
  2. Pysznie wyglądają tę marchewki ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacyjne! Ja mam łatwiej bo mam foremki:) Na pewno takie zrobię, szczególnie dzieciaki będą zachwycone :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to z foremkami pójdzie Ci szybciej. Zapewniamy Cię Aniu że dorosłym też się pomysł spodoba ;-)

      Usuń
  4. Super Wam wyszedł ten deser! :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na takie marchewki to każdy by się skusił z wielką chęcią:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaki świetny i kreatywny pomysł! Bardzo mi się podoba! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo Nas to cieszmy, polecamy wypróbować przepis i zaskoczyć gości lub domowników marchewkami.

      Usuń
  7. Genialne te marcheweczki. A patent na foremki rurek jest fantastyczny. Bo tak jakoś nie mogę się zmobilizować do kupna foremek. Ciągle mi nie po drodze. A rurki bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja właśnie też nie zmobilizowałam się jeszcze do zakupu, więc trzeba było sobie poradzić inaczej ;-)

      Usuń
  8. Super pomysł! A w tych kieliszkach wyglądają fantastycznie :) Po takie marchewki z chęcią bym sięgneła :P

    OdpowiedzUsuń
  9. Jestem pod wielkim wrażeniem! Szacunek za pomysł i wykonanie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Jejku ale super to wygląda! Genialny pomysł i ciekawie pewnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli ktoś lubi słodkości to będzie zachwycony. Polecamy!

      Usuń
  11. na takie marchewki to i ja się skuszę :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. ale świetne! i nawet bez foremek można sobie poradzić - dla chcącego nic trudnego ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, pokazujemy że można. I nawet nie wiem czy na tych stożkach nie wychodzą lepiej, bo zakończone są czubkiem a nie dziurką jak w przypadku rurek.

      Usuń
  13. Wow dziewczyny- macie megatalent! Marcheweczki jak prawdziwe a do tego słodkie-mniam:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy Mariola, ale tu nie trzeba talentu, proste są, sama spróbuj ;-)

      Usuń
  14. O jaaa, ale bym zjadła taką marchewkę :D

    OdpowiedzUsuń