sobota, 11 kwietnia 2015

Schab z nutą papryki z szynkowaru

Jak wszystkim wiadomo najlepsza wędlina to domowa szynka... U mnie ostatnio takowa gości na stole bardzo często. Dzisiaj zapraszam na schab z szynkowaru. Przygotowanie takiego wyrobu jest bardzo proste i może zadziwić każdego, kto ma odczucie, że to skomplikowana czynność... Mięsko peklujemy po czym umieszczamy w szynkowarze i parzymy.. Polecam wszystkim miłośnikom domowych wędlin ...

Schab z nutą papryki z szynkowaru



SKŁADNIKI:


około 700 g schabu bez kości

1 l wody
60 g peklosoli
1 łyżka wędzonej papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1 liść laurowy 
3 ziarenka ziela angielskiego 
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 

PRZYGOTOWANIE:

Schab myjemy. Do rondla lub garnka wlewamy przegotowaną wodę, dodajemy papryki, sól peklową, zioła, liść laurowy i ziele angielskie - mieszamy. Do zalewy wkładamy mięso. Odkładamy schab w zimne miejsce (u mnie do lodówki na minimum 3 doby). Następnie schab przekładamy do szynkowaru, zalewamy około 100-125 ml wody i zakręcamy. Wkładamy szynkowar do garnka z wodą o temperaturze 75-80 stopni. Parzymy przez 2 godziny. Wyciągamy i studzimy. Wyciągamy schab.



Do przygotowania wędliny wykorzystałam szynkowar, który otrzymałyśmy w ramach testów od sklepu tradismak.pl w którym można znaleźć wszystko co niezbędne do wyrobów domowej wędlinki. Szynkowar polecamy, każdemu .. A same skusimy się również na jego większą pojemność...   




12 komentarzy:

  1. cudowna domowa i zdrowa wędlina;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie domowe wędlinki są najlepsze :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie robiłam w szynkowarze mięsa w całości. Chyba czas spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super wędlina - masz rację, domowa najlepsza!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszna wędlina w sam raz na kanapki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kusi mnie szynkowar :) A wędlina cudna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecamy zakup :-) Z pewnością domowe wędliny będą pysznym rarytasem ;)

      Usuń