poniedziałek, 6 kwietnia 2015

Poniedziałowy "fit" - Krupnik z porem i kurczakiem

Dzisiaj w  poniedziałkowym Ficie chciałyśmy zaprosić Was na lekką zupkę ... Być może nie jest ona tak świąteczna ale z pewnością po Świętach  przyda się nam talerz gorącej lekkiej zupy. Dla odmiany dodałam do zupy kawałki pora i podałam z kąskami kurczaka. Całość idealnie się skomponowała. 

Krupnik z porem i kurczakiem



SKŁADNIKI:

1 duże udko z kurczaka
1 marchewka
1 pietruszka
2 ziemniaki
6 plastrów pora
6 gałązek natki
5 łyżek kaszy pęczak
sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Udko myjemy, obieramy ze skóry,  przekładamy do garnka, zalewamy około 2 l wody i gotujemy wywar soląc, ściągamy szumowinę. Ziemniaki, marchew i pietruszkę obieramy kroimy w kosteczkę. Pora siekamy w drobną kostkę. Do zupy wkładamy marchew, pietruszkę i pora, gotujmy 5 minut po czym dodajemy gałązki z natki, posiekaną natkę i ziemniaki oraz kaszę pęczak. Całość gotujemy do miękkości ziemniaków i kaszy. Doprawiamy do smaku solą i pieprze. Ugotowane udko obieramy z mięsa. 
Na talerze nalewamy zupę dodając po porcji wkładki mięsnej. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz