sobota, 28 marca 2015

Paprykowo - pieczarkowa potrawka

Dzisiaj u nas szybka, rozgrzewająca potrawka mimo, iż za oknem już coraz cieplejsze dni. Chociaż dzisiaj u nas pochmurno. Myślę, że potrawka przypadnie do gustu przede wszystkim zwolennikom lecza :) Tak, tak... ja z pewnością do tych zwolenników należę i przyznam, że wszystko co z papryką jest dla mnie pyszne. A Wam podoba się pomysł na taką oto potrawkę?

Pikantna potrawka paprykowo - pieczarkowa 



SKŁADNIKI:


4 papryki czerwone (około 800-900g)
500 g pieczarek
1 cebula
500 g kiełbasy śląskiej
1 ząbek czosnku
1 puszka pomidorów
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 bulionetki warzywne
2,5 l wody
1 łyżka papryki wędzonej słodkiej mielonej
1 łyżeczka papryki  ostrej
sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Paprykę myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy w kostkę. 
Cebule i czosnek obieramy, siekamy. Kiełbasę kroimy w kosteczkę. 
Pieczarki obieramy i kroimy w plastry. 
Do dużego garnka przekładamy paprykę i zalewamy około 2,5 l wody, dodajemy bulionetki i gotujemy przez 5 minut,.
Następnie dodajemy pieczarki, gotujemy przez kolejne 5 minut.
 Na oleju podsmażamy kiełbasę, dodajemy cebulę i całość zarumieniamy. 
Smażonkę przekładamy do potrawki. Następnie dodajemy pomidory z puszki i koncentrat. Doprawiamy do smaku paprykami, solą i pieprzem – gotujemy całość przez 10 minut. Podajemy na ciepło. 




10 komentarzy: