środa, 10 grudnia 2014

Słodkie środy - Świąteczne bułeczki drożdżowe z masą makową z bakaliami

Takie drożdżówki odrywane robię bardzo często i wszyscy u mnie już je znają i się nimi zajadają. Jeśli jeszcze ich nie robiliście to zachęcam do przygotowania. Dziś wersja świąteczna czyli z masą makową, ale można je przygotować również z serem czy marmoladą.
Przepis zawiera zdjęcia krok po kroku, aby nikt nie miał problemu z przygotowaniem tego smakołyku.

Świąteczne bułeczki drożdżowe z masą makową z bakaliami




  SKŁADNIKI:
 
600 g mąki pszennej
45 g świeżych drożdży
3 łyżki cukru
250 ml mleka
100 ml oleju
sól
2 jajka
1 puszka masy makowej z bakaliami Helio


Dodatkowo: 
1 żółtko lub 2 łyżki mleka do posmarowania
1 cytryna

1 szklanka cukru pudru
ozdoby cukrowe 
 

PRZYGOTOWANIE:
 

 Drożdże mieszamy z cukrem


a następnie z ciepłym mlekiem. 


 Odstawiamy na kwadrans do wyrośnięcia. 
 

Po tym czasie dodajemy do wyrośniętych drożdży 
 
 
mąkę ze szczyptą soli, jajka, olej i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. 
Ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i odkładamy je na ok 20 minut do wyrośnięcia. 
 
 
Wyrośnięte ciasto  dzielimy na części
 
 
rozwałkowujemy i tniemy na kwadraty. Nakładamy na każdą część masę makową  . 
 
 
 
Formujemy małe bułeczki, zamykając masę makową z bakaliami w środku.
 
 
Układamy na blaszce, połączeniem do dołu, w niewielkich odstępach. Smarujemy z wierzchu mlekiem lub rozmąconym żółtkiem.
 
 
 Pieczemy ok 20 minut w piekarniku w 190 stopniach. 
 
Z cytryny wyciskamy sok i mieszamy z cukrem pudrem. Lukrem polewamy wystudzone babeczki. Posypujemy dekoracjami.
 



Do przygotowania bułeczek wykorzystałam masę makową z bakaliami firmy Helio.


Masa ta, to produkt gotowy, nadaje się do bezpośredniego spożycia. Świetnie sprawdza się jeśli szybko chcemy przygotować makowce, strucle czy inne smakołyki z makiem. Ja używam jej nie po raz pierwszy i jeszcze nie raz do niej wrócę.



16 komentarzy:

  1. Kocham drożdżowe wypieki, chyba się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam słabość do drożdżowych bułeczek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też dlatego często je robię, wymyślam tylko nowe nadzienia i dodatki.

      Usuń
  3. Bułeczki bardzo apetyczne ,prezentują się wspaniale ..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszymy się, że się podobają i zachęcamy do przygotowania.

      Usuń
  4. Pyszne bułeczki :) chętnie bym zjadła na drugie śniadanie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na drugie śniadanie czy na deser jak znalazł. Polecamy!

      Usuń
  5. Bułeczki wyglądają baaardzo apetycznie;) Drożdżowe to nasze ulubione, a takie z masą makową na pewno wypróbujemy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecamy serdecznie, u Nas się przyjęły już na stałe i często je przygotowujemy!!

      Usuń