środa, 17 grudnia 2014

Słodkie środy - Piernikowe bajaderki z rumem

Święta zbliżają się wielkimi krokami, w wielu domach już czuć zapach choinki chociaż u nas jeszcze ta chwila przed nami. Dzisiaj chciałyśmy zaproponować słodkość z piernika. Do przygotowania tych bajaderek śmiało można wykorzystać piernik pozostały z wigilijnej kolacji i tak w szybki sposób uzyskamy kolejną słodkość na święta. Do przygotowania tych śnieżnych piernikowych kuleczek użyłam skórek cytrynowych oraz masy korówkowej HELIO, które otrzymałyśmy w paczuszce od tej firmy - bardzo dziękujemy :) 

Piernikowe bajaderki z rumem



SKŁADNIKI:
500 g piernika
100 g skórki cytrynowej HELIO
3-4 łyżki rumu
3 łyżki masy korówkowej kajmak HELIO
2 łyżki siekanych orzechów włoskich HELIO
1 łyżka siekanych płatków migdałowych
biała posypka lub wiórki kokosu do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:
Piernik drobno kruszymy i przekładamy do miski. Następnie dodajemy rum, masę krówkową, skórkę cytrynową i siekane orzechy i migdały, całość mieszamy. Z powstałej masy formujemy kuleczki, które obtaczamy w białej posypce lub wiórkach kokosu. 
Odkładamy na 2 godziny do lodówki. 



Do przygotowania piernikowych bajaderek użyłam produktów otrzymanych od firmy HELIO. Skórka cytrynowa jest idealna do takich słodkości, kajmak i orzechy również spasowały do piernika. 
Osobiście bardzo lubię skórkę kandyzowaną cytrynową z tej firmy, nie jest posklejana jak często się zdarza w innych opakowania. Orzechy już wielokrotnie u nas gościły więc ich nie trzeba nikomu reklamować. 

6 komentarzy:

  1. Bajaderki to dla mnie pyszne wspomnienie dzieciństwa- Wasze są urocze- takie odświętne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie również to smak dzieciństwa i warto do tych klasycznych smaków wracać :)

      Usuń
  2. Świetny pomysł, na drugie życie, dla piernika:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) drugie życie piernika bardzo okazałe ... polecamy :)))

      Usuń