sobota, 13 grudnia 2014

Placuszki korzenno - miodowe z musem bananowym smażone na oleju kokosowym

Choć za oknem ostatnimi dniami zrobiło się dość wiosennie i trudno uwierzyć że to grudzień, przypominają Nam o tym świąteczne wystawy i zapachy. Zapach przyprawy korzennej nieodłącznie kojarzy mi się ze świętami i postanowiłam przemycić go już nieco wcześniej w placuszkach, które serwowałam na śniadanie. Były bardzo delikatne i przyjemnie słodkie w smaku a do tego bardzo aromatyczne. 

Placuszki korzenno - miodowe z musem bananowym smażone na oleju kokosowym


SKŁADNIKI:

Na placuszki:
3/4 szklanki mąki
1 jajko
0,5 łyżeczki przyprawy korzennej lub do piernika
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki serka homogenizowanego naturalnego
1 łyżka miodu
olej kokosowy do smażenia

Na mus:
1 dojrzały banan
1 łyżka serka naturalnego
1 łyżka miodu
1 łyżka jogurtu naturalnego
szczypta przyprawy korzennej lub cynamonu

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i przyprawą korzenną. Dodaję jajko, miód oraz serek i mieszam całość do połączenia składników. Na patelni rozgrzewam olej kokosowy i łyżką nakładam porcje ciasta. Formuję małe placuszki i smażę z obu stron. 
W między czasie przygotowuję mus bananowy. Banana obieram ze skórki i rozgniatam dokładnie widelcem. Dodaję pozostałe składniki i mieszam całość. Można również zmiksować mikserem na gładki mus. Placuszki podajemy z musem bananowym i miodem.








Placuszki smażyłam na oleju kokosowym, który dostałyśmy do przetestowania. Ja muszę się przyznać szczerze, że pierwszy raz używałam tego produktu i ... jestem nim zachwycona. Przede wszystkim jest on bezzapachowy i nie zmienia ani zapachu, ani smaku naszej potrawy. Poza tym można stosować go w wysokich temperaturach więc do smażenia nadaje się idealnie. Ale to jeszcze nic, bo okazuje się że ten produkt jest bardzo wszechstronny. 


Sprawdza się zarówno w kuchni jak i w pielęgnacji ciała. Owszem słyszałam o tym nie raz, że w kosmetyce stosuje się olej kokosowy, ale nie sądziłam, że jest to ten sam olej na którym się smaży. I tak, można go wykorzystywać zarówno do smażenia, jak i smarowania pieczywa zamiast masła, stosować jako balsam do ciała czy odżywka do włosów.
Jeszcze nie przetestowałam wszystkich zastosowań tego oleju, ale z pewnością to zrobię. Z czystym sumieniem mogę polecić ten produkt, bo wiem, że sama również będę go używała.!!

10 komentarzy:

  1. Miło tu u Was,a takich placuszków jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewo placuszki polecamy wypróbować, przygotowuje się je dosłownie kilka minut i zapraszamy do Nas częściej.

      Usuń
  2. Ale u Was pyszności, uwielbiam placuszki a te wyglądają smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Były pyszne, polecamy z przyprawą korzenną...

      Usuń
  3. Wstyd się przyznać ale nie używałam jeszcze oleju kokosowego. Świetne placuszki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma się czego wstydzić, ja się też przyznaję że pierwszy raz go używałam, ale jestem z niego bardzo zadowolona i polecam!

      Usuń