wtorek, 16 grudnia 2014

Filet drobiowy pieczony w kukurydzianej panierce z sosem warzywny red curry

Dzisiaj chciałyśmy zaprosić Was na pysznego kurczaka w niecodziennej dla nas panierce, z dodatkiem sosu warzywnego z curry. Kurczak dla odmiany został upieczony w piekarniku, a chrupkość panierki zawdzięczamy pokruszonym płatkom kukurydzianym. Całość obiadku komponowała się pysznie. Do przygotowania sosu użyłam pasty red curry, którą otrzymałyśmy w paczuszce od sklepu kuchnia świata.

Filet drobiowy pieczony w kukurydzianej panierce z sosem warzywnym red curry


SKŁADNIKI:

mięso:
3 filety drobiowe
2 jajka
1 szklanka mąki pszennej
1 ½ szklanka pokruszonych płatków kukurydzianych 
sól i pieprz do smaku
oliwa do spryskania

sos:
1 duża cebula
1 duża marchewka
1 łyżka oliwy
1 ząbek czosnku
200 ml warzywnego bulionu
½ łyżeczki pasty curry red

ryż do podania
dowolne warzywa do podania

PRZYGOTOWANIE:

Filet myjemy, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem. Na jeden talerz nasypujemy mąkę, na drugi płatki, a do trzeciego wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem – roztrzepujemy. Filet obtaczamy w mące, a następnie w jajku i w płatkach kukurydzianych. Przekładamy na blaszkę do pieczenia wyłożona papierem, spryskujemy delikatnie oliwą i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 25 minut – filet ma mieć chrupiącą panierkę. 


Przygotowujemy sos. 

Czosnek, cebulę i marchew obieramy. Czosnek drobno siekamy, cebulę kroimy w krążki,

 a marchewkę w dużą kostkę. W rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i zarumieniamy, dodajemy cebulę z marchewką i przesmażamy 3 minuty po czym zalewamy bulionem, gotujemy pod przykryciem 10 minut, dodajemy pastę red curry i dogotowujemy 5 minut.


Sos przecieramy przez sito bądź blendujemy. 


 Na talerze nakładamy ryż, przekładamy upieczony filet, dodajemy warzywa i polewamy gorącym sosem.

7 komentarzy: