poniedziałek, 24 listopada 2014

Poniedziałkowy "fit" - Placuszki otrębowe z suszoną żurawiną

Placuszki z otrębów pszennych i żytnich z dodatkiem suszonej żurawiny to pomysł na zdrowe i smaczne śniadanie. Przygotowuje się je właściwie w 5 minut i jest to dziecinnie proste. Placuszki te możemy również podać w towarzystwie owoców, lub dodać do nich drobno posiekane ulubione bakalie.

Placuszki otrębowe z suszoną żurawiną



 SKŁADNIKI:

1 jajko
20 g otrębów żytnich
20 g otrębów pszennych
20 g suszonej żurawiny
1/3 szklanki mleka

PRZYGOTOWANIE:

Otręby pszenne oraz żytnie wsypujemy do miseczki i mieszamy. Suszoną żurawinę siekamy na drobniejsze kawałeczki i dodajemy do otrębów razem z jajkiem i mlekiem. Całość mieszamy do połączenia składników. Na rozgrzaną patelnię teflonową nakładamy łyżką porcje masy i formujemy małe placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolorek.


10 komentarzy:

  1. Super placuszki na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie zdowe i szybkie śniadania:) Świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  3. właśnie takie placuszki robię zawsze, jako "awaryjną" potrawę jak nie mam ochoty na skomplikowane potrawy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na awaryjna potrawę się sprawdza, gdyż większość składników mam zawsze w domu, a żurawine mozna zastapić innymi bakaliami.

      Usuń
  4. Ten uroczy stosik chyba czeka właśnie na mnie :)

    OdpowiedzUsuń