niedziela, 26 października 2014

Gołąbki z mięsem i pieczarkami na parze

Każdy z nas ma swoje ulubione gołąbki. Ja najbardziej lubię te które przygotowywała moja mama. Na nie przyjdzie czas już wkrótce i z przyjemnością podzielę się Jej przepisem... Za to, dzisiaj mam dla Was przepis na równie smaczne gołąbki z ryżem, mięsem i pieczarkami. Przygotowałam je w inny sposób niż wspomniane gołąbki mojej mamy, te są gotowane na parze i przygotowane z włoskiej kapusty. Cieszą się one u nas ogromnym powodzeniem. Kapusta zawsze jest mięciutka i całość pysznie smakuje. Jeżeli jeszcze nie mieliście okazji kosztować takich gołąbków to koniecznie się na nie skuście ... 

Gołąbki z mięsem i pieczarkami na parze



SKŁADNIKI:

14 liści kapusty włoskiej
1,5 szklanki ryżu białego
3 szklanki wody
sól i pieprz
1 łyżka sosu sojowego
300 g pieczarek
1 łyżka masła
500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 cebula
olej do smażenia
sos grzybowy do podania


PRZYGOTOWANIE:

Ryż przesypujemy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy na miękko. Cebule obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju, dodajemy mięso i przesmażamy, doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym. Pieczarki obieramy, kroimy w kostkę. W woku roztapiamy masło, wrzucamy pieczarki i podduszamy doprawiając solą, następnie dodajemy mięso i ugotowany ryż, doprawiamy do smaku i mieszamy. Liście kapusty włoskiej oparzamy, usuwamy łyko. W kapustę zawijamy farsz. Gołąbki układamy w parowarze. Włączamy parowar na 70 minut. Gołąbki podajemy z sosem grzybowym.





20 komentarzy:

  1. Fajny i zdrowy pomysł na gołąbki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają pysznie! Dodam sobie do przyszłotygodniowego menu ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię gołąbki, w takiej wersji też bym zjadła z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również uwielbiam gołąbki .. mogłabym jej jeść na 100 sposobów .. i zawsze byłyby smaczne :D

      Usuń
  4. No Dziewczyny super przepis, taki lekki i smakowity :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. I za mną chodzą gołąbki! Ja chcę jednego:)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo ciekawy przepis, takich jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Na parze?nie znam,ciekawa jestem smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  8. muszą być wysmienite
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS: Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń