środa, 10 września 2014

Słodkie środy - Tort brzoskwiniowy z mascarpone i czekoladą

 W ramach cotygodniowego cyklu "Słodkie Środy" i wcześniejszej zapowiedzi publikujemy dzisiaj przepis na pyszny tort. Tort ten idealnie nadaje się na urodziny czy też inną uroczystość. Jego przygotowanie w gruncie rzeczy nie jest trudne, wymaga tylko troszkę czasu i dobrych chęci. Połączenie serka mascarpone z bitą śmietaną, czekoladą i owocami jest idealną kompozycją na przepyszną słodkość. 


Tort brzoskwiniowy z mascarpone i czekoladą



 SKŁADNIKI:

 na biszkopt:
7 jajek
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 i 3/4 szklanki mąki tortowej
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na tort:
1 puszka  brzoskwiń
1 galaretka brzoskwiniowa
350 ml śmietany 30%
250 g serka mascarpone
2 łyżeczki fruktozy
2 łyżeczki  żelatyny
4 łyżki dżemu truskawkowego
100 g czekolady gorzkiej
wiśnie do dekoracji


PRZYGOTOWANIE: 
Zaczynamy oczywiście od upieczenia biszkoptu.Jajka wyjmujemy z lodówki aby uzyskały temperaturę pomieszczenia, następnie oddzielamy białka od żółtek, z białek ubijamy pianę następnie na przemian dodajemy łyżkę cukru i jedno żółtko stale miksując, na koniec dodajemy po łyżce mąki (mąkę ziemniaczaną, pszenną i proszek do pieczenia przesiewamy do jednego naczynia) - miksujemy na najmniejszych obrotach, wylewamy do formy nasmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą. Pieczemy w nagrzanym do około 180 stopni piekarniku przez 25-30 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy biszkopt w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na około 10 minut.
Biszkopt przecinamy na trzy krążki - blaty tortu.  




Przygotowujemy składniki tortu:
Sok z brzoskwiń odlewamy, dopełniamy wodą by było 400 ml i zagotowujemy, wsypujemy galaretkę i studzimy aby zaczęła tężeć. 
Brzoskwinie kroimy w kosteczkę, dokładamy do galaretki i odstawiamy.
Żelatynę rozrabiamy w około 40 ml gorącej wody, studzimy.
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z fruktozą, dodajemy mascarpone a następnie przestudzoną żelatynę, mieszamy.
Czekoladę trzemy na tarce na dużych oczkach. 

Składamy tort - biszkopt - brzoskwinie w galaretce - biszkopt - dżem truskawkowy rozsmarowujemy na całej powierzchni - bita śmietana około połowę, przykrywamy trzecim biszkoptowym i całość obsmarowujemy pozostałaś bitą śmietaną z mascarpone.
Wierzch dekorujemy tarta czekoladą, układamy wisienki.
Odstawiamy na minimum 4h do lodówki. 
Smacznego.

13 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie połączenia ! Smak tortu na pewno jest nie do opisania ! Wygląda cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam;) Fajne wpisy chyba będę tu częściej zaglądać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszamy do częstszych odwiedzin i korzystania z naszych przepisów :)
      Pozdrawiamy :)

      Usuń
  3. Dziękujemy :) Torcik był rewelacyjny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny torcik!
    A u mnie serniczek brzoskwiniowy :) dziś wrzucę na bloga.

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. Miło nam czytać tak pozytywne komentarze - dziękujemy !

      Usuń
  6. Cudowny Wa wyszedł, idealny na tak ważną okazję :)

    OdpowiedzUsuń