środa, 3 września 2014

Słodkie środy - Orzeszki kajmakowe z mixit

Dzisiaj jak co środę będzie u nas słodko. Ostatnio przeglądając zeszyt z przepisami mojej mamy natrafiłam na orzeszki. O tak! To jest smak dzieciństwa. Niestety, przepis uległ minimalnemu zniszczeniu - papier nie jest tak trwały ... ale udało się :) Przepis był, nie było patelni. Kilka dni później otrzymałam ją jako prezent niespodziankę za który bardzo dziękuję :) Kilka chwil później były już gotowe pyszne orzeszki z dzieciństwa. Kto ich nie pamięta ? :)
Do nadzienia użyłam kajmaku i mieszanki musli z pistacją, żurawiną i czekoladowymi wiórkami. Sama skomponowałam  tą mieszankę do wykorzystania jako dodatek deserowy w mojej kuchni. Taką możliwość daje nam  mixit  od których otrzymałyśmy tuby z mieszankami za które bardzo dziękujemy.

Orzeszki kajmakowe z mixit



SKŁADNIKI:

3 szklanki maki pszennej
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki cukru pudru
1 kostka margaryny
250 ml śmietany 30%
kajmak kawowy


PRZYGOTOWANIE:

Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy cukier puder proszek do pieczenia oraz margarynę i śmietanę najlepiej by była zimna.
Całość wyrabiamy do połączenia składników.



Patelnię do orzeszków rozgrzewamy, z masy formujemy niewielkie kuleczki.




Kóleczki umieszczamy na patelni i smażymy połówki orzeszków na złoto. 




Wyciągamy i dostawiamy do stygnięcia.
Orzeszki napełniamy masą kajmakową oraz mieszanką musli z żurawiną, pistacjami i wiórkami czekolady.



Na koniec zlepiamy dwie połówki.


6 komentarzy:

  1. A jak Wam się udało takie piękne orzeszki usmażyć? To jakaś forma?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, orzeszki smażone są w formie w tzw patelni - polecamy :)

      Usuń
  2. Jak ja lubię orzeszki, zawsze je piecze moja babcia :-) pysznie je nadziałyście :-) zabieram kilka na deser :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Częstuj się Marzeno, u Ciebie babcia u mnie mama .. smak dzieciństwa i już :)

      Usuń
  3. ubóstwiam orzeszki, po prostu ubóstwiam :-)

    OdpowiedzUsuń