Dziś jak co środę u Nas słodkości - pyszności. Te bułeczki - drożdżóweczki robię bardzo często, gdyż wszystkim smakują. Jeśli chodzi o wypieki drożdżowe to ten właśnie wiedzie u mnie prym. Dziś zachęcamy do przygotowania bułeczek z masą kajmakową, ale można ukryć w środku również prażone jabłka, biały ser, budyń lub sezonowe owoce.
SKŁADNIKI:
600 g mąki pszennej
45 g świeżych drożdży
3 łyżki cukru
250 ml mleka
100 ml oleju
sól
2 jajka
1 puszka (400g) masy krówkowej kajmak
cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE:
Z mleka odlewamy 2 łyżki, będą nam potrzebne do posmarowania z wierzchu ciasta. Drożdże mieszamy z cukrem a następnie z resztą ciepłego mleka. Odstawiamy na kwadrans do wyrośnięcia. Po tym czasie dodajemy do nich mąkę ze szczyptą soli, jajka, olej i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Odkładamy je na ok 20 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte rozwałkowujemy, tniemy na kwadraty i nakładamy na każdą część masę krówkową.
Z mleka odlewamy 2 łyżki, będą nam potrzebne do posmarowania z wierzchu ciasta. Drożdże mieszamy z cukrem a następnie z resztą ciepłego mleka. Odstawiamy na kwadrans do wyrośnięcia. Po tym czasie dodajemy do nich mąkę ze szczyptą soli, jajka, olej i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Odkładamy je na ok 20 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte rozwałkowujemy, tniemy na kwadraty i nakładamy na każdą część masę krówkową.
Formujemy z kwadratów kulki, z masą krówkową w środku. Układamy na blaszce, połączeniem do dołu.
Smarujemy z wierzchu odstawionym mlekiem. Pieczemy ok 20 minut w piekarniku w 190 stopniach. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Ale fajne :-) lubię masę kajmakową i wypieki drożdżowe :-) pyszności :-)
OdpowiedzUsuńCieszymy się że się podoba przepis i zachęcamy do przygotowania.
Usuńpyszności jeszcze z takim nadziniem:)
OdpowiedzUsuńZ masa jeszcze nie robiłam..zapisuje do wypróbowania.
OdpowiedzUsuńGdy wypróbujesz podziel się z Nami efektami Twojej pracy w postaci zdjęć
UsuńFajne drożdzówki, ale w sezonie letnim napełniłabym je jakimiś owocami, a masę kajmakową zostawiła na zimę :D
OdpowiedzUsuńTe drożdżówki właśnie dlatego są rewelacyjne, że każdy może je nadziać czym mu się podoba. W sezonie jak najbardziej owoce, choć u mnie masa kajmakowa jest całoroczna bo właśnie o te bułeczki rodzina upomina się najczęściej.
Usuńale bym sobie teraz do kawy zjadła :)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się, zapraszamy...
UsuńKocham wręcz drożdżowe ciasto, a nadzienie w środku kusi, oj kusi.
OdpowiedzUsuńJest pyszne, polecamy
Usuńo mamusiu.. to musi wymiatać.. słodko i drożdżowo.. :D
OdpowiedzUsuńhehe żebyś wiedziała "wymiata"
UsuńPyszności. Muszę koniecznie wypróbować!
OdpowiedzUsuńPolecamy, to sprawdzony przepis, zawsze się udaje i z każdym nadzieniem jest pyszne, a kajmak to Nasze ulubione.
UsuńZapisuję do wypróbowania:)
UsuńCzekamy zatem na Twoją opinię po przygotowaniu .
UsuńDomowe drożdżówki są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńTeż tam myślę ;-)
UsuńO mniam, wyglądają wspaniale :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy
UsuńApetyczne drożdżówki... Już czuję zapach rozchodzący się po domu...
OdpowiedzUsuńZapach jest niesamowity, ja uwielbiam gdy roznosi się po domu zapach świeżych wypieków.
UsuńMuszę ich kiedyś spróbować :D
OdpowiedzUsuńPolecamy!
UsuńMmm, chyba się wproszę;)))
OdpowiedzUsuńNie ma problemu, zapraszamy
UsuńMuszą smakować bosko
OdpowiedzUsuńNie sposób się z Tobą nie zgodzić.
UsuńWyglądają cudownie apetycznie! :) Przepis bardzo mi się spodobał. Zapraszam serdecznie do mnie :)
OdpowiedzUsuńPolecamy wypróbować przepis.
UsuńBardzo fajne bułeczki :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy
UsuńSmakowite. Jutro wypróbuję.
OdpowiedzUsuńPolecamy i zachęcamy do przesłania zdjęcia gotowych bułeczek
Usuńjak widzę coś z kajmakiem to od razu ślinotoku dostaję :) muszę upiec, koniecznie :)
OdpowiedzUsuńPolecamy, przepis jest dość prosty a bułeczki smaczne
Usuńupiekłam, ale nie udało się zrobić zdjęcia :) następnym razem zrobię i pokażę u siebie :)
UsuńCieszymy się, że skorzystałaś z przepisu. I jak smakowały bułeczki?
Usuńpiekę je dziś 3 czy 4 raz licząc, że może tym razem uda się zrobić zdjęcia, zobaczymy :D
UsuńCieszymy się, że przepis przypadł Ci do gustu, u Nas też goszczą dość często. Czekamy zatem na fotki...
UsuńSuper bułeczki!
OdpowiedzUsuńCieszymy się że się podobają
Usuńoj takie bułeczki to ja wprost uwielbiam, a z tym kajmakiem to po prostu bajka! :-)
OdpowiedzUsuńCieszymy się, że się podobają zachęcamy do wypróbowania przepisu.
Usuńjak z masą krówkową to już je lubię :) pięknie wyszły :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy, polecamy!!
Usuńuwielbiam wypieki do odrywania :)
OdpowiedzUsuńPolecamy, te bułeczki sa naprawdę pyszne!
Usuń