środa, 23 lipca 2014

Słodkie środy - drożdżówki odrywane z masą kajmakową

Dziś jak co środę u Nas słodkości - pyszności. Te bułeczki - drożdżóweczki robię bardzo często, gdyż wszystkim smakują. Jeśli chodzi o wypieki drożdżowe to ten właśnie wiedzie u mnie prym. Dziś zachęcamy do przygotowania bułeczek z masą kajmakową, ale można ukryć w środku również prażone jabłka, biały ser, budyń lub sezonowe owoce.

Drożdżówki odrywane z masą kajmakową
 
SKŁADNIKI:

600 g mąki pszennej
45 g świeżych drożdży
3 łyżki cukru
250 ml mleka
100 ml oleju
sól
2 jajka
1 puszka (400g) masy krówkowej kajmak
cukier puder do posypania
 
PRZYGOTOWANIE:

Z mleka odlewamy 2 łyżki, będą nam potrzebne do posmarowania z wierzchu ciasta. Drożdże mieszamy z cukrem a następnie z resztą ciepłego mleka. Odstawiamy na kwadrans do wyrośnięcia. Po tym czasie dodajemy do nich mąkę ze szczyptą soli, jajka, olej i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Odkładamy je na ok 20 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte rozwałkowujemy, tniemy na kwadraty i nakładamy na każdą część masę krówkową. 

Formujemy z kwadratów kulki, z masą krówkową w środku. Układamy na blaszce, połączeniem do dołu. 
 
 
Smarujemy z wierzchu odstawionym mlekiem. Pieczemy ok 20 minut w piekarniku w 190 stopniach. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
 





49 komentarzy:

  1. Ale fajne :-) lubię masę kajmakową i wypieki drożdżowe :-) pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszymy się że się podoba przepis i zachęcamy do przygotowania.

      Usuń
  2. pyszności jeszcze z takim nadziniem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z masa jeszcze nie robiłam..zapisuje do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdy wypróbujesz podziel się z Nami efektami Twojej pracy w postaci zdjęć

      Usuń
  4. Fajne drożdzówki, ale w sezonie letnim napełniłabym je jakimiś owocami, a masę kajmakową zostawiła na zimę :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te drożdżówki właśnie dlatego są rewelacyjne, że każdy może je nadziać czym mu się podoba. W sezonie jak najbardziej owoce, choć u mnie masa kajmakowa jest całoroczna bo właśnie o te bułeczki rodzina upomina się najczęściej.

      Usuń
  5. ale bym sobie teraz do kawy zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kocham wręcz drożdżowe ciasto, a nadzienie w środku kusi, oj kusi.

    OdpowiedzUsuń
  7. o mamusiu.. to musi wymiatać.. słodko i drożdżowo.. :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszności. Muszę koniecznie wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecamy, to sprawdzony przepis, zawsze się udaje i z każdym nadzieniem jest pyszne, a kajmak to Nasze ulubione.

      Usuń
    2. Zapisuję do wypróbowania:)

      Usuń
    3. Czekamy zatem na Twoją opinię po przygotowaniu .

      Usuń
  9. O mniam, wyglądają wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Apetyczne drożdżówki... Już czuję zapach rozchodzący się po domu...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapach jest niesamowity, ja uwielbiam gdy roznosi się po domu zapach świeżych wypieków.

      Usuń
  11. Muszę ich kiedyś spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają cudownie apetycznie! :) Przepis bardzo mi się spodobał. Zapraszam serdecznie do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Smakowite. Jutro wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecamy i zachęcamy do przesłania zdjęcia gotowych bułeczek

      Usuń
  14. jak widzę coś z kajmakiem to od razu ślinotoku dostaję :) muszę upiec, koniecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecamy, przepis jest dość prosty a bułeczki smaczne

      Usuń
    2. upiekłam, ale nie udało się zrobić zdjęcia :) następnym razem zrobię i pokażę u siebie :)

      Usuń
    3. Cieszymy się, że skorzystałaś z przepisu. I jak smakowały bułeczki?

      Usuń
    4. piekę je dziś 3 czy 4 raz licząc, że może tym razem uda się zrobić zdjęcia, zobaczymy :D

      Usuń
    5. Cieszymy się, że przepis przypadł Ci do gustu, u Nas też goszczą dość często. Czekamy zatem na fotki...

      Usuń
  15. oj takie bułeczki to ja wprost uwielbiam, a z tym kajmakiem to po prostu bajka! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszymy się, że się podobają zachęcamy do wypróbowania przepisu.

      Usuń
  16. jak z masą krówkową to już je lubię :) pięknie wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  17. uwielbiam wypieki do odrywania :)

    OdpowiedzUsuń