piątek, 11 lipca 2014

Kolorowe pikle warzywne


Przyznajemy, że w tym roku jeszcze przetworów warzywnych nie robiłyśmy, więc póki co przedstawiamy przepis archiwalny (bo chyba sprzed 3 lat), ale wciąż aktualny ;-)
Takie kolorowe pikle robimy co roku, właśnie z tego przepisu.
Warzywa ze słoików świetnie sprawdzają się w zimie do sałatek, lub jako zakąska. Warto już dziś pomyśleć o długich zimowych wieczorach i przemycić w słoiczkach trochę słońca i kolorów na ten czas.

Kolorowe pikle warzywne
 



 SKŁADNIKI:

1 mały kalafior
1 mały brokuł
3 marchewki
2 papryki czerwone
3 ząbki czosnku
pół pęczka natki pietruszki
1 szklanka octu 10 %
4 szklanki wody
pół szklanki cukru
łyżka soli
5 liści laurowych
ziele angielskie

PRZYGOTOWANIE:

Wodę gotować 10 minut z cukrem, octem, solą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Kalafior i brokuła podzielić na różyczki, marchew i czosnek obrać oraz pokroić na cienkie plasterki. Z gałązek natki obrywamy listki. Paprykę pokroić na małe cząstki. 
 
Marchewkę, kalafior i brokuła gotować po kolei po ok 3 minuty w osolonym wrzątku, odcedzić na sicie i przelać zimną wodą. Warzywa ułożyć w słoikach warstwami, przełożyć listkami natki. Z zalewy wyjąć ziele i liście i zalać gorącą słoiki. Pasteryzować 25 minut.
Z pokazanych składników wyszły 4 niewielkie słoiki.
 


18 komentarzy:

  1. Fajne te pikle :) przepis się przyda..
    Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszymy się, że przepis się przyda, pozdrawiamy!

      Usuń
  2. Bardzo ciekawe muszą być takie warzywa ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są smaczne, smakują dobrze same, lub jako dodatek do sałatki.

      Usuń
  3. Świetnie się prezentują te pikle!

    OdpowiedzUsuń
  4. ,Jakoś nigdy warzyw nie przetwarzałam, same owoce. Pikle wyglądają bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecamy, są smaczne i w zimie się przydają takie słoiczki.

      Usuń
  5. Ja nie mogę się zmobilizować do zrobienia zapasów na zimę. Przydałoby się kilka takich słoiczków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym roku właśnie jeszcze też się nie zmobilizowałam, stąd przepis archiwalny, ale pikle obowiązkowo muszę zrobić! W zimie dobrze jest mieć kilka takich słoiczków pod ręką

      Usuń
  6. Ja z warzyw robiłam do tej pory tylko marynowaną paprykę, ale widzę, że trzeba poszerzyć horyzonty i przygotować też inne warzywa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak koniecznie musisz urozmaicić swoje zapasy na zimę

      Usuń
  7. Myślę, ze jest to bardzo dobry pomysł, zwłaszcza do sałatek, wtedy nie otwieramy kilku słoików tylko jeden :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, można do słoików wybrać takie warzywa, które będą pasowały do konkretnej sałatki

      Usuń
  8. super! nigdy nie robiłam sama ale moja babcia- owszem:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie połączenie warzyw mi odpowiada :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszymy i zachęcamy do wypróbowania przepisu i podzielenia się z Nami zdjęciami efektów pracy .

      Usuń