Dzisiaj jak co poniedziałek coś dietetycznego. Zapraszamy Was na pyszne śniadanie.
Jajka można gotować, smażyć i piec. U nas dzisiaj właśnie ta ostatnia opcja - pieczone, a dokładniej zapiekane. Zostały one otulone szynką, przybrane pomidorem i koperkiem, podane na zielonej sałacie - całość skomponowała się idealnie.
Jajka zapiekane w szynce z pomidorem
SKŁADNIKI:
2 duże plastry szynki - chudej np konserwowej
2 jajka
2 plastry pomidora
sól
koperek świeżo siekany
4-5 liści sałaty masłowej
PRZYGOTOWANIE:
Naczynie do zapiekania lub kokilkę wykładamy chudną szynką (ja użyłam szynki konserwowej).
Do środka wbijamy dwa jajka uważając, by żółtko się nie rozpłynęło, doprawiamy solą, układamy dwa plastry pomidora i posypujemy szczyptami świeżo posiekanego koperku.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10-15 minut, aż jajka się zetną. Na talerz przekładamy zieloną sałatę, wyciągamy upieczone jajka w szynce.
Smacznego!
Super pomysł :-)
OdpowiedzUsuńDziękujemy
UsuńFajnie wygląda!
OdpowiedzUsuń:) dziękujemy
UsuńŚwietnie to wygląda. Szynka się bardzo apetycznie zarumieniła! ;)
OdpowiedzUsuńto fakt, szyneczka ładnie się zarumieniła i była chrupiąca
UsuńSmakowicie :)
OdpowiedzUsuń:) miało być dokładnie tak smacznie jak było .... polecamy
UsuńWygląda świetnie w swej prostocie ;).
OdpowiedzUsuńProste ale jakże smaczne ;)
UsuńSmakowicie to wygląda, plus za prostote :)
OdpowiedzUsuńPolecam na śniadanie i nie tylko ... ;)
Usuń