Dzisiaj jak co tydzień w samym środku pracującego tygodnia gości słodki dzień. Z racji, że sezon truskawkowy w pełni i u nas tych smacznych owoców zabraknąć nie może. Dzisiaj zapraszamy Was na wspaniałe muffiny z truskawkami przygotowane na maślance. Upieczone zostały z wszystkim dobrze znaną kruszonką, która idealnie do nich pasowała. Przyznam, że upiekłam je z wieczora aby nie skusić się jednego dnia na zbyt wiele muffin, bo jak wiadomo tym słodkością trudno się oprzeć ...
Truskawkowe muffiny na maślance
SKŁADNIKI:
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
135 ml maślanki
2 małe jajka
65 ml oleju
dodatkowo:
około 200-250 g świeżych truskawek
kruszonka:
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki mąki tortowej
25 g twardego masła
PRZYGOTOWANIE:
Do większej miski wsypujemy sypkie składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy - mieszamy.
Do drugiej miseczki wlewamy maślankę, dodajemy olej oraz wbijamy jajka - mieszamy.
Do suchych składników wlewamy mokre, mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta.
Powstałym ciastem napełniały papilotki do muffin do około 3/4 wysokości
Truskawki Płuczemy, szypułkujemy, kroimy w ćwiartki i układamy w cieście.
Przygotowujemy kruszonkę: do miski wsypujemy mąkę i cukier, dodajemy zimne masło i rozcieramy w palcach do uzyskania kruszonki.
Kruszonkę wykładamy na muffiny z truskawkami.
Muffiny pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut.
Wyglądają przepysznie:-)
OdpowiedzUsuńDziękujemy bardzo ;-)
UsuńSmacznie ;))
OdpowiedzUsuń... i to bardzo smaczne, polecamy :)
UsuńUwielbiam muffinki na maślance, są przepyszne :)
OdpowiedzUsuńTak, tak... sa przepyszne to fakt :)
UsuńPysznie się prezentują :-)
OdpowiedzUsuńDziękujemy :)
UsuńPiękne i pyszne, porywam jedną:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
kornikwkuchni.blogspot.com
Proszę, częstuj się :) Smacznego ;)
UsuńJa am bym nawet nie próbowała się opierać... Pycha!
OdpowiedzUsuńMiło czytać pozytywne komentarze :)
Usuń