Dzisiaj zapraszamy Was na pyszny pieczony schab w nietuzinkowej odsłonie. Klasyczne wieprzowe mięsko przykryte marchewkową pierzynką z kleksem majonezu po zapieczeniu otula się chrupiąca kołderką. Schab został podany na zielonej salacie z pomidorami i szczypiorkiem.
Schab pod chrupiącą marchewkową pierzynką
SKŁADNIKI:
3 plastry schabu
sól i pieprz
1 marchewka
1/2 małej cebuli białej
1-2 ząbki czosnku
3 duże łyżki majonezu
sól i pieprz
1 marchewka
1/2 małej cebuli białej
1-2 ząbki czosnku
3 duże łyżki majonezu
(tłuszcz do smarowania naczynia)
do podania:
sałat masłowa,
pomidory malinowe,
szczypiorek
PRZYGOTOWANIE:
Schab oprószamy solą i pieprzem, rozklepujemy. Naczynie do zapiekania wykładamy torebką do pieczenia (lub smarujemy tłuszczem) układamy rozklepany schab, na nim układamy piórka cebuli białej. Marchewkę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach, rozkładamy na schabie, oprószamy solą i pieprzem. Następnie nakładamy porcję majonezu i posiekanego czosnku.
Schab wstawiamy do nagrzanego do 180 stopnie piekarnika i pieczemy przez około 40-45 minut.
Schab podajemy na sałacie z pomidorkami i szczypiorkiem.
Schab podajemy na sałacie z pomidorkami i szczypiorkiem.
Bardzo ciekawy sposób na schabowego. Na pewno wykorzystam przepis i zrobię coś podobnego dla rodzinki :)
OdpowiedzUsuńPolecamy i życzymy smacznego :-)
UsuńPyszna propozycja na obiadek :-)
OdpowiedzUsuńDziękujemy ;-)
UsuńZnam ten przepis :) Taki schab jest bardzo smaczny :)
OdpowiedzUsuń:) tak, tak - jest smaczny
UsuńJaki świetny pomysł, koniecznie do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuń:-) cieszymy się że przepis przypadł CI do gustu, smacznego gotowania :))
Usuń