Dzisiaj w cyklu "Słodkie środy" chciałyśmy zaprosić Was na drożdżowe bułeczki z jagodami. Co prawda sezon na jagody jeszcze przed nami, jednak do przygotowania tych pyszności nadadzą się również mrożone owoce, a takie być może jeszcze znajdziecie w swoich zapasach. Bułeczki są proste w przygotowaniu, a takie domowe są z całą pewnością najlepsze... Możemy przygotować je z klasyczną kruszonką lub podać z cukrem pudrem.
Drożdżowe bułeczki z jagodami
SKŁADNIKI:
500 g mąki pszennej
45 g świeżych drożdży
3 łyżki cukru + cukier do owoców
1 łyżeczka cukru waniliowego
250 ml mleka + do posmarowania
100 ml oleju
sól
2 jajka
250 g jagód
PRZYGOTOWANIE:
Mleko podgrzewamy, wkruszamy drożdże dodajemy cukier i cukier waniliowy i mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli oraz olej i wyrośnięty zaczyn, wyrabiamy ciasto drożdżowe. Przykrywamy i odstawiamy na 20-30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto wałkujemy, kroimy na prostokąty, nakładamy jagody i po około 1/3 łyżeczki cukru, zwijamy rogi do środka tworząc kulkę, układamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Całość smarujemy mlekiem.
Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut doi zarumienienia.
Podajemy posypując cukrem pudrem.
Pysznie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńDziękujemy ;-)
UsuńRewelacja! Porywam jedną :)
OdpowiedzUsuńProszę się częstować ;)
UsuńPozdrawiamy :)
Mmm, idealne na piknik :)
OdpowiedzUsuńZagradzamy się - na piknik odrywane są najlepsze :)
UsuńO matko! Jagody działają na nas jak dopalacze xD Wyglądają apetycznie, aż za bardzo :P
OdpowiedzUsuńCieszymy się, miło czytać tak dopalaczowy komentarz :)
UsuńJak one apetycznie wyglądają w środku... :) cudne są, to ciastka moich wakacji!
OdpowiedzUsuń:) takie bułeczki chyba większości z nas kojarzą się z wakacjami ....
UsuńPyszne bułeczki, jak malowane :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy :-)
Usuń