środa, 27 września 2017

Słodkie środy - Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Zawsze staram się wykorzystywać owoce i warzywa sezonowe w swojej kuchni. Dla mnie późne lato jak i początek jesieni kojarzy się ze smakiem śliwek. Póki jeszcze są te pyszne owoce, zachęcam i Was do wykorzystania ich do wypieków. Jeśli nie macie pomysłu, podsuwam pyszne i bardzo łatwe do przygotowania ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką. Ciasto drożdżowe nie musi kojarzyć się już z długim wyrabianiem, są i takie przepisy jak ten, gdzie wystarczy tylko składniki wymieszać łyżką.

Ciasto drożdżowe ze śliwkami




Składniki:

Na ciasto:
80 g świeżych drożdży5 jajek
1 szklanka cukru
250 ml ciepłego mleka
250 ml oleju
5 szklanek mąki
15 śliwek


Na kruszonkę:100 g masła
3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru pudru


Przygotowanie:
Drożdże pokruszyć i wsypać do miski. Drożdże przykryć cukrem i zalać całość ciepłym mlekiem. Kolejnym składnikiem, który dodajemy do miski są rozmącone jajka, kolejno olej i całość przykrywamy mąką. Miskę odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 2-3 godziny, nie mieszamy.Dopiero po tym czasie wymieszać całość, wystarczy drewnianą łyżką, tak aby nie było grudek. 


Całość przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 



Śliwki umyć, przekroić na połówki i usunąć pestki. Śliwki wyłożyć na cieście.


 Z masła, mąki i cukru pudru zrobić w rękach kruszonkę i przykryć nią śliwki.



 Piec ok 50 minut. Ja piekłam 30 minut w 180 stopniach a następnie zmniejszyłam do 160.

2 komentarze: