Zawsze staram się wykorzystywać owoce i warzywa sezonowe w swojej kuchni. Dla mnie późne lato jak i początek jesieni kojarzy się ze smakiem śliwek. Póki jeszcze są te pyszne owoce, zachęcam i Was do wykorzystania ich do wypieków. Jeśli nie macie pomysłu, podsuwam pyszne i bardzo łatwe do przygotowania ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką. Ciasto drożdżowe nie musi kojarzyć się już z długim wyrabianiem, są i takie przepisy jak ten, gdzie wystarczy tylko składniki wymieszać łyżką.
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Składniki:
Na ciasto:80 g świeżych drożdży5 jajek
1 szklanka cukru
250 ml ciepłego mleka
250 ml oleju
5 szklanek mąki
15 śliwek
Na kruszonkę:100 g masła
3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru pudru
Przygotowanie:
Drożdże pokruszyć i wsypać do miski. Drożdże przykryć cukrem i zalać całość ciepłym mlekiem. Kolejnym składnikiem, który dodajemy do miski są rozmącone jajka, kolejno olej i całość przykrywamy mąką. Miskę odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 2-3 godziny, nie mieszamy.Dopiero po tym czasie wymieszać całość, wystarczy drewnianą łyżką, tak aby nie było grudek.
Całość przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Śliwki umyć, przekroić na połówki i usunąć pestki. Śliwki wyłożyć na cieście.
Z masła, mąki i cukru pudru zrobić w rękach kruszonkę i przykryć nią śliwki.
Piec ok 50 minut. Ja piekłam 30 minut w 180 stopniach a następnie zmniejszyłam do 160.
i do tego jeszcze trochę przypraw korzennych! Ale pycha!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł :)
Usuń