Klopsy z mięsa mielonego czy też klasyczne pieczenie rzymskie są świetną propozycją na obiad czy też jako ciepła kolacja. Dzisiejsza propozycja jest bardzo prosta i smaczna, przygotowałam ją z pikantnym sosem meksykańskim Kielecki, który świetnie nadała smaku całości. Boczek, którym otuliłam mięso pysznie się przyrumienił i był idealnie chrupki. Koniecznie skuście się i przygotujcie to danie w swojej kuchni.
Wieprzowy klops w boczku
Składniki:
800 g mielonej łopatki
około 200 g surowego boczku (plastry, może być podwędzany)
1 jajko
1 czerstwa namoczona bułka
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki sosu meksykańskiego Kielecki
sól morska
pieprz kolorowy świeżo mielony
papryka słodka do smaku
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obieramy, siekamy zarumieniamy na rozgrzanym oleju.
Do miski przekładamy mięso, dodajemy odciśniętą czerstwą bułkę, wbijamy jajko, dodajemy natkę pietruszki, podsmażoną cebulę z czosnkiem, pieprz, sól, paprykę oraz sos meksykański Kielecki. Całość wyrabiamy do połączenia się składników.
Keksówkę wykładamy plastrami boczku (brzegi boczku mają wystawać za boki keksówki), uzupełniamy środek ugniatając uzyskanym mięsnym farszem, a wolnymi brzegami boczku przykrywamy wierzch mięsa. Pieczeń wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 50 minut. Po tym czasie wyciągam klopsa na kratkę i piekę około 15 minut do zarumienienia boczku.
Klops podaję pokrojony w plastry. Kroje po około 10 minutach po wyciągnięciu z piekarnika.
Kilka dni temu do naszych drzwi zapukał kurier z przesyłką od WSP "Społem" - za miły upominek dziękujemy. Oczywiście w paczuszce ukryty był między innymi sos meksykański, który posłużył jako składnik mojego dzisiejszego dania. Sos ma bardzo mocno meksykański smak, nadaje potrawie idealną nutę owej kuchni. Produkt zamknięty jest w szklanym słoiczku, który prezentuje idealną konsystencję sosu. Produkt nadaje się idealnie do dań mięsnych ale także warzywnych. Z pewnością niejednokrotnie sięgniemy po niego ze sklepowej półki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz