Za oknem szaro i deszczowo. Osobiście lubię kolorową i ciepłą jesień, jednak nie zawsze taka nas rozpieszcza. Z jesienią chyba wszystkim kojarzą się wieczory z herbatką i ... i może właśnie z racuchami babcinymi bądź maminymi :) Ja bardzo lubię te drożdżowe i przyznam, że moja córeczka również jest ich wielbicielką! Te powstały na jej prośbę, bo kto oprze się prośbie pięciolatki która przebiera nóżkami na samą myślę o takich smakołykach :) I Wy również skuście się na taki deserek :)
Drożdżowe racuchy z jabłkami
Składniki:
480 g mąki pszennej
1 duże jajko
30 g świeżych drożdży lub 15 g drożdży suchych
szczypta soli
1,5 łyżki cukru pudru
30 g świeżych drożdży lub 15 g drożdży suchych
szczypta soli
1,5 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru
350 - ml letniego mleka
3 jabłka
dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder do oprószenia.
Przygotowanie:
Do letniego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i dwie łyżki mąki - mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia zaczynu.
Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Mąkę przesiewamy, dodajemy jajko, sól, cukier puder i wyrośnięty zaczyn drożdżowy oraz pokrojone jabłka. Mieszamy do połączenia składników i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 40 minut.
Na rozgrzany tłuszcz nakładamy niewielkie porcje ciasta z jabłkami, smażymy na małym ogniu (można pod przykryciem) na rumiano z dwóch stron.
Podajemy oprószając cukrem pudrem
Z podanej proporcji wychodzi około 12-14 średnich racuszków :)
Z podanej proporcji wychodzi około 12-14 średnich racuszków :)
jakie puszyste :)
OdpowiedzUsuńRacuchy wyglądają pysznie! :)
OdpowiedzUsuń