poniedziałek, 18 września 2017

Chipsy z dyni

Kiedy na kartach kalendarza pojawia się wrzesień najczęściej pachnie już jesienią. Jesień nie jedno ma imię w smakach kulinarnych i każdy z nas może mieć własny guścik. Jedni kochają jesień za grzyby a inni np za dynię. Dzisiaj zapraszamy na zdrową przekąskę, mianowicie chipsy z dyni które bardzo lubię. Możemy przygotować je na słono, na ostro bądź ziołowo. Kwestia smaku i naszych upodobań.

Chipsy z dyni



Składniki:
dynia
sól himalajska
papryka słodka lub ostra
zioła prowansalskie

Przygotowanie:
Obraną dynię (u mnie piżmowa) pokroiłam w cieniutkie plasterki - chipsy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem, oprószamy solą himalajską, papryką i ziołami. Blaszkę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, po 10 minutach włączamy termoobieg i pieczemy około 7 minut pilnując by się nie spaliły.  
(W miedzy czasie można czipsy obrócić na drugą stronę po owych 10 minutach pieczenia bez termoobiegu)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz