Dziś wypiek, który bardzo często gości w moim domu. Najczęściej jest to jednak wielka blacha z dodatkiem owoców, a dziś w formie babki z kruszonką. Takie suche ciasto drożdżowe smakuje nawet po kilku dniach posmarowane masłem i podane ze szklanką ciepłego mleka. Przepis jest na dwie małe babki, ale są one tak dobre i tak szybko znikają, że nie opłaca się robić tylko jednej.
Babka drożdżowa z kruszonką
Składniki:
Ciasto:
50 g świeżych drożdży
3 jajka
120 ml oleju
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki mleka
2,5 szklanki mąki
Kruszonka:
1 łyżka masła
1 łyżka cukru pudru
1,5 łyżki mąki
Przygotowanie:
Przygotowujemy sobie wszystkie składniki na ciasto, ponieważ będziemy je po kolei wsypywać do miski. Zaczynamy od pokruszenia drożdży, te zasypujemy cukrem.
Mleko podgrzewamy aby było ciepłe, nie gorące. Mlekiem zalewamy drożdże z cukrem.
Nastepnie wylewamy lekko rozmącone jajka oraz olej. Na koniec przykrywamy wszystko maką. Całość przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na min 2 godziny.
Po tym czasie mieszamy łyżką całość, do połączenia składników. Przekładamy do foremek wyłożonych papierem do pieczenia.
Z masła, mąki i cukru pudru robimy w rękach kruszonkę i posypujemy nią babki. Pieczemy ok 40 minut. Ja piekłam 30 minut w 180 stopniach a następnie zmniejszyłam do 160.
Moje foremki mają 24 cm długości. Wyszły z tego przepisu 2 sztuki.
Pyszności :) pozdrawiam Dziewczyny :)
OdpowiedzUsuń