niedziela, 16 lipca 2017

Krokiety z pieczarkami i fetą

Dzisiaj naszła mnie ochota na krokiety. Bardzo lubię te z pieczarkami i dzisiaj właśnie takie zagościły na moim stolę. Dla urozmaicenia przygotowałam je w wersji z serem feta. Przyznam, że połączenie to jest rewelacyjne i polecam je każdemu :)  
Z podanych proporcji uzyskacie około 10 pysznych krokietów, które swobodnie można zamrozić i wyciągnąć w kryzysowej sytuacji kiedy obiad w biegu :)

Krokiety z pieczarkami i fetą



Składniki:
naleśniki:
2 szklanki mąki pszennej
około 600 ml mleka lub 300 ml mleka + 300 ml wody gazowanej
2 jajka
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

farsz:
800 g pieczarek
1 cebula
1 opakowanie sera feta
1 łyżka masła 
sól, pieprz, czosnek do smaku

dodatkowo:
2 jajka
bułka tarta
sól, pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:
Składniki na naleśniki przekładamy do miski - miksujemy. Ciasto uzyskujemy konsystencji śmietany.
Z uzyskanego ciasta smażmy cienkie naleśniki (wychodzi około 10 szt).

Farsz:
Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, szklimy na maśle. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w kostkę, przekładamy do cebuli, solimy i dusimy do odparowania. Doprawiamy pieprzem i czosnkiem. Do zimnych pieczarek dodajemy pokrojony ser, mieszamy.

Na każdy naleśnik nakładamy porcję farszu, zawijamy.
Krokiety obtaczamy w roztrzepanym jajku z solą i pieprzem, a następnie obtaczamy w bułce tartej.
Smażmy na rozgrzanym tłuszczu do zarumieniania z dwóch stron. 


 










1 komentarz: