Sezon na truskawki w pełni, u nas robią się konfitury i kompoty na zimę ale nie zapominamy o pysznych słodkościach. Dzisiaj ekspresowe, najprostsze ciasto z truskawkami, które przygotujecie w godzinę. Lubię takie ciasta bo nazywam je kryzysowymi kiedy goście za drzwiami ;)
Ciasto truskawkowe na jogurcie
1,5 szklanki maki pszennej
około 1/2 - 3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
200 ml jogurtu naturalnego
1/3 szklanki oleju
2 jajka
kilka kropli aromatu cytrynowego
około 200 g truskawek
kruszonka:
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki cukru pudru
50 g masła
Przygotowanie:
W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Do drugiej miski przelewamy mokre składniki: jogurt, jajka, olej i aromat - mieszamy.
Do suchych składników przelewamy mokre i energicznie mieszamy do połączenia się składników.
Mała blaszkę wykładamy papierem, wylewamy ciasto. Układamy polówki truskawek.
Przygotowujemy kruszonkę: do miseczki przekładam masło, cukier puder i mąkę - rozcieram w placach do uzyskania kruszonki.
Ciasto z truskawkami posypuję kruszonką.
Wkładamy ciasto do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 40 minut.
Idealne ciasto do popołudniowej kawy:)
OdpowiedzUsuń