Torty od zawsze wpisały się w ważne dla nas chwile, uroczystości rodzinne ale nie tylko ... W moim domu zawsze na urodziny przygotowujemy takie pyszności. Tym razem tort z żywymi kwiatami, który okazał się idealny smakowo i wizualnie. Pod śmietaną kryje się masa z wafelkami oraz cappuccino, a całość z konfiturą z czarnej porzeczki.
Tort cappuccino z żywymi kwiatami
Składniki:
biszkopt:
7 dużych wiejskich jajek
3/4 szkl 250ml drobnego cukru
1 czubata szkl 250 ml mąki poznańskiej
2-3 łyżki duże skrobi ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
masa wafelkowa
300 ml śmietany 30%
1,5 opakowania fix do śmietany
1 łyżka cukru pudru
1 duży wafelek duży typu prince polo itp
masa cappuccino
300 ml śmietany 30%
2 łyżki kawy cappuccino czekoladowej
1,5 opakowania fix do śmietany
1 łyżka cukru pudru
masa śmietankowa
600 ml śmietany 30%
2,5 opakowania fix do śmietany
2 łyżki cukru pudru
dodatkowo:
1 słoiczek konfitury z czarnej porzeczki
2 - 3 łyżeczki cappuccino czekoladowego
perełki do dekoracji
sok z cytryny
sok z cytryny
żywe kwiaty (łodyżki zabezpieczone)
Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno, dodajemy cukier a następnie po jednym żółtku stale miksując. Do masy jajecznej dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia - delikatnie miksujemy. Powstałe ciasto dzielimy na dwie tortownice średnią i małą. Wkładamy je do zimnego piekarnika i nastawiamy na 180 stopni. Pieczmy około 30 minut do suchego patyczka. Biszkopty studzimy. Większy przekrawamy na 3 części, mniejszy na pół.
Pierwszy większy spód smarujemy konfiturą.
Masa wafelkowoa:
Wafelki siekamy. Śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy fix wraz z cukrem pudrem i miksujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji, dodajemy wafelki i mieszamy.
Na konfiturę nakładamy masę wafelkową.
Przykrywamy drugim blatem, oprószamy cappuccinem.
Masa cappuccino:
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy wymieszany fix z cukrem pudrem oraz sypkie cappuccino - miksujemy.
Na wierzch nakładamy krem cappuccino i przykrywamy trzecim dużym blatem.
Krem śmietankowy:
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy fix wymieszany z cukrem pudrem - ubijamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji kremu śmietankowego.
Kremem śmietankowym smarujemy wierzch trzeciego blatu biszkoptowego.
Na nim układamy mały blat, który smarujemy konfiturą.
Na mały blat nakładamy krem śmietankowy i drugi blat biszkoptowy mały. Wierzch smarujemy śmietaną. Boki tortu delikatnie gładzimy kremem śmietanowym.
Dekorujemy kremem i perełkami.
Tort wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Przed podaniem wbijamy żywe kwiaty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz