Lubię smak świeżych warzyw i kiedy sezon w pełni ciesze się nimi, przygotowując różne smakołyki. Botwinka młoda idealnie komponuje się z buraczkami więc dzisiaj taka kompozycja smaków. To jedna z najszybszych botwinek gdyż przygotowana z ugotowanych wcześniej buraków. Polecam jest pyszna.
Botwinka buraczkowa fit
Składniki:
1 duży pęczek botwinki
380 g ugotowanych buraczków czerwonych
1 duża marchewka
1 duża pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
5-6 łyżek zakwasu z buraków
2 ząbki czosnku
woda
sól himalajska
pieprz świeżo mielony
Przygotowanie:
Warzywa obieramy, kroimy w plasterki bądź kostkę wg uznania. Botwinę płuczemy i siekamy.
Do garnka przekładamy marchewkę, pietruszkę, seler, pora - zalewamy wodą (powinna porządnie przykrywać warzywa), solimy i gotujemy al dente. Następnie dodajemy botwinkę - gotujemy do miękkości. Ugotowane buraki kroimy w kosteczkę bądź ścieramy na tarce na dużych oczkach, dodajemy do zupy. Doprawiamy do smaku dolewając sok z kiszonych ogórków i dwa ząbki czosnku oraz świeżo mielony pieprz. Podajemy z posiekanym szczypiorem.
Treściwa, pyszna zupka. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.com/