Dzisiaj zapraszamy Was na pyszne w swej prostocie ciasto, które łączy w sonie dwa proste wypieki. Murzynek i sernik w połączeniu daje o to taką pyszną kompozycję. Ciasto Izaura wpadło mi w oko jako klasyczny cielaczek chociaż znane jest również jako łaciate. Jedno jest pewne warto je przygotować...
Ciasto Izaura
Składniki
Ciasto:
2 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mleka
3/4 szklanki oleju
2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
2 jajka
3/4 szk cukru
3 łyżki kakao
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ser:
500 - 550 g twarogu nie z wiaderka!!!
3 jajka
125 g masła
1/2-3/4 szklanki cukru
1 szczypta soli
1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej
2 łyżki skorki pomarańczowej
Przygotowanie:
Ciasto: wszystkie składniki przekładamy do miski, miksujemy na jednolite
ciasto. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem ( 27x23 cm)
Masa serowa: Ser przeciskam przez praskę bądź mielimy. Białka ubijam na sztywno ze szczypta soli. Masło ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy żółtka - miksujemy. Dodajemy porcjami ser - stale miksuje. Do masy serowej przekładamy białka i skórkę pomarańczową - mieszam do połączenia lub miksuje na najniższych obrotach.
Kleksami nakładamy masę serową na ciasto.
Wkładam do nagrzanego do 165-170 stopni piekarnika.
Piekę 60-70 min do suchego patyczka.
Ostatnie 10 min piekę przykrywając papierem
Wygląda wyśmienicie.Ciekawe połączenie. Moja mama robi sero-makowiec. Niebo w gębie! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMoja ciotka dosyć często piecze te ciasto i mówię wam niebo w gębie połączenie murzynka i sternika jest zajebistym połączeniem.
OdpowiedzUsuń