środa, 15 marca 2017

Kokosowiec z nutą kawy

Moja rodzina, przyjaciele i znajomi wiedzą, że uwielbiam kawę ale po za nią uwielbiam kokos. Takie połączenie jest dla mnie chwilą kiedy mogłabym rzec "chwilo trwaj" :) Pokusiłam się i przygotowałam bardzo proste ale jakże efektowne ciasto, które jest delikatne w swym smaku ale bardzo efektowne. 

Kokosowiec z nutą kawy

Składniki:
biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1-2 łyżki mąki ziemniaczanej 
1 szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

krem kokosowy:
1 kajzerka
60 g kokosu
1/3 szklanki cukru
400 ml mleka
150 g masła 

masa kawowa:
330 ml śmietany 30 %
2 opakowania fix do śmietany
1 łyżka cukru pudru
2 duże łyżki kawy

dodatkowo:
mały słoiczek konfitury z czarnej porzeczki 

Przygotowanie:
Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno ze szczypta soli, dodajemy porcjami cukier stale miksując,następnie żółtka. Maki mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy jajecznej i mieszamy. 
Wylewamy ciasto biszkoptowe do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w temperaturze 170-180 stopni wkładając biszkopt do zimnego piekarnika - pieczemy około 25 minut do suchego patyczka (koniecznie pilnujmy). Biszkopt wyciągamy, rzucamy dwukrotnie z wysokości 20-30 cm o blat. odstawiamy do wystygnięcia., kroimy na 2 części. 

Krem kokosowy:
Czerstwa kajzerkę moczymy w szklance mleka, rozdrabniamy widelcem. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, dodajemy kokos i rozdrobnioną bułkę - gotujemy na niewielkim ogniu stale mieszając przez 5 minut. Studzimy.
Masło miksujemy do białości, dodajemy masę kokosową i miksujemy. 

Jedną część biszkoptu smarujemy konfiturą z porzeczki, nakładamy zimny krem kokosowy i przykrywamy drugim biszkoptem.

Krem kawowy
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i fix do śmietany - miksujemy kilka chwil dodając mieloną kawę. 

Wierzch ciasta delikatnie smarujemy kremem, dekorujemy pozostałym przy pomocy rękawa cukierniczego. 
Wstawiamy do lodówki na minimum 2-3 godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz