piątek, 17 marca 2017

Drożdżowe bułeczki

Domowe pieczywo jest najlepszym mi ze znanych pieczyw. Najbardziej lubię klasyczny chleb na zakwasie wypiekany w piecach. Smak ten pamiętam z dzieciństwa i często towarzyszył mi wyjazd na wieś do babci. 
Sama staram się by w moim domu nie zabrakło klasycznych wypieków i domowe bułeczki przygotowuję z wielką przyjemnością. Te piekę na święta Wielkanocne i podaję jako faszerowane odcinając efektowną górną część która służy jako przykrywka bułeczkowej miseczki  :)  

Drożdżowe bułeczki


Składniki na 8 bułek
500 g mąki pszennej
6 łyżek roztopionego masła
50 g świeżych drożdży
 łyżeczka soli 
 łyżeczka cukru 
około 300 ml mleka 


Przygotowanie
Przygotowujemy zaczyn: do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy 2-3 łyżki mąki (uzyskujemy konsystencję gęstej śmietany). Pozostawiamy do wyrośnięcia.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, cukier i mieszamy.  Dodajemy zaczyn oraz roztopione masło - wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę przykrywając bawełnianą ściereczką. 
Wyrośnięte ciasto odgazowujemy.
Ciasto dzielimy na 8 części, formujemy  bułeczki, układamy na blaszce do pieczenia, przykrywamy ponownie ściereczką i zostawiamy na około 30-40 minut do wyrośnięcia. 
Nożem nacinamy bułeczki, smarujemy mlekiem. 
Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 15-20 minut do zarumienienia bułeczek. Studzimy na kratce.  

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz