Domowy kebab jest szybką i bardzo prostą formą obiadu. Przygotowuję go zazwyczaj kiedy szukam szybkiej inspiracji an wykorzystanie mięsa mielonego. Mięso doprawiamy na smak klasycznego kebaba dodając odpowiednią przyprawę, formujemy pożądany kształt i nabijamy na patyczki. Tak przygotowane kebaby układamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika. Czyż nie jest to proste? :D Lubię takie obiady które nie pochłaniają czasu, a świetnie smakują.
Domowy kebab z piekarnika
Składniki:
500 g mięsa mielonego wołowo wieprzowego
czosnek niedźwiedź
przyprawa do kebaba
sól i świeżo mielony pieprz
1 łyżka oleju rzepakowego
2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Do miski przekładamy mięso, dodajemy przeciśnięty czosnek, olej oraz przyprawy: przyprawę do kebaba, czosnek niedźwiedzi, sól i świeżo mielony pieprz - wyrabiamy na jednolitą masę. Z mięsa formujemy podłużne kotlety wielkości dłoni (dobrze ugniatamy), nabijamy na patyczki. Kebaby układamy na blaszce wyłożonej papierem (u mnie torebka do pieczenia przecięta na pół), wkładamy do nagrzanego do 190-200 stopni piekarnika i pieczemy około 20-25 minut (pierwsze 10 minut piekłam pod przykryciem drugą częścią torebki)
Wygląda smakowicie ! Zapraszam do mnie :)
OdpowiedzUsuń:) Dziękujemy
UsuńWygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i dziękuję
OdpowiedzUsuń:) Miło nam czytać tak fajne komentarze ... Dziękujemy
UsuńWygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i dziękuję
OdpowiedzUsuń:) Dziękujemy i również pozdrawiamy.
Usuń