Takie tartaletki to u mnie w domu słodkość na wszystkie sezony. Jabłka dostępne są u Nas przez cały rok, więc z powodzeniem zarówno wiosną jak i zimą możemy takie słodkości przygotować. Ja osobiście wybieram kwaskowate jabłka, gdyż kajmak jest bardzo słodki i całość się wówczas świetnie uzupełnia smakowo.
Tartaletki z jabłkiem i kajmakiem
Składniki:
Na ciasto (na 5 sztuk)
150 g mąki pszennej
100 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
1 szczypta soli
Dodatkowo:
2,5 jabłka
100 g masy kajmakowej
sok z cytryny
100 ml śmietany kremówki
1 jajko
2 łyżki cukru pudru
mięta i cukier puder do dekoracji
Przygotowanie:
Przygotowujemy ciasto na kruche spody. Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, odrobiną soli. Dodajemy masło i drobno siekamy. Dodajemy żółtko i zagniatamy ciasto. Przygotowane ciasto owijamy w folię i chłodzimy godzinę w lodówce. Po tym czasie rozwałkowujemy i wykładamy warstwą ciasta foremki (uprzednio wysmarowane masłem). Nakłuwamy widelcem ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok 15-20 minut, do zrumienienia ciasta.
Jabłka obieramy, kroimy na pół, po czym usuwamy gniazda nasienne. Jabłka nacinamy z jednej strony i skrapiamy sokiem z cytryny. Gdy tartaletki lekko ostygną smarujemy je warstwą masy kajmakowej i układamy na niej połówkę jabłka. Jajko rozmącić i wymieszać z cukrem pudrem i śmietanką. Śmietanką polewamy jabłka na babeczkach i pieczemy kolejne 15 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy miętą.
Bardzo fajne :-)
OdpowiedzUsuńDziękujemy :)
UsuńWyglądają przepysznie i to jabłko, na pewno smakowite :)
OdpowiedzUsuńPolecamy, jabłko było idealne :)
UsuńPyszniutkie,porywam jedną:)
OdpowiedzUsuńBabeczka częstuj się :)
UsuńŚwietne te tarteletki :)
OdpowiedzUsuńMiło nam że Ci się spodobały :)
UsuńPrezentują się uroczo
OdpowiedzUsuń:-) Dziękujemy
Usuń