W Naszym domu bardzo często przygotowujemy rożnego rodzaju klopsiki, pulpety czy też kotleciki z mięsa mielonego. Tym samym dzisiaj przygotowałam klopsiki z natką pietruszki, które poddusiłam z esencją do duszonych mięs Knorr. Esencje te dostałyśmy w upominkowej paczuszce otrzymanej od jej producenta firmy Knorr - dziękujemy. A teraz zapraszamy na pyszny i pachnący obiadek ;-)
Klopsiki z natką pietruszki
SKŁADNIKI:
500 g mielonej łopatki
1/2 pęczka natki pietruszki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1/2 szklanki bułki tartej
sól i pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia
1 opakowanie esencji do duszonych mięs Knorr
600-700 ml bulionu np. wołowego
1 łyżka mąki
PRZYGOTOWANIE:
Do miski przekładamy mięso, wbijamy jajko, dodajemy posiekana natką pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy bułkę tartą oraz koncentrat pomidorowy i całość mieszamy.
Z masy mięsnej formujemy klopsy. Klopsy przesmażamy na rozgrzanym tłuszczu do mocnego zarumienienia, po czym podlewamy bulionem i gotujemy przez 20-25 minut.
W 100 ml wody rozrabiamy mąkę z łyżką śmietany, zalewamy gotujące klopsy i gotujemy do zgęstnienia sosu. Doprawiamy do smaku.
Pyszny obiadek :-)
OdpowiedzUsuń