W cotygodniowym cyklu "Poniedziałkowy fit" zapraszamy Was na coś lekkiego i pożywnego. Sezon na zupy krem trwa u nas przez cały rok. Dzisiaj zapraszamy na krem, który przygotowujemy przez okrąglusi roczek bez znaczenia na jego porę roku. Jednak trzeba przyznać, że w sezonie pomidorowym pojawia się on z pewnością z większą częstotliwością na naszych stołach, mowa oczywiście o kremie z pomidorów. Nie znam chyba nikogo, kto nie jadłby tego kremu przynajmniej raz w swoim życiu. U nas dzisiaj klasyczna zupa krem, podana z mozzarellą i miętą. Zapraszamy :-)
Zupa krem pomidorowy z mozzarellą i miętą
SKŁADNIKI:
1 puszka pomidorów w całości (lub około 800 g świeżych)
200 ml soku pomidorowego
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku
cukier do smaku
100 g mozzarelli (kulki)
listki świeżej mięty do podania
PRZYGOTOWANIE:
Czosnek obieramy i siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i podsmażamy, dodajemy pomidory i sok pomidorowy, całość dusimy 15 minut po czym blendujemy pomidory do uzyskania gładkiej konsystencji kremu.
Doprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem - zagotowujemy. Krem podajemy z kąskami mozzarelli i świeżym listkiem mięty.
Mniam. Uwielbiam zupę pomidorową :-)
OdpowiedzUsuń:) również i my bardzo ją lubimy
UsuńA dziś mam robić zupę pomidorową na obiad, może skuszę się na Waszą wersję? ;)
OdpowiedzUsuńBędzie nam miło jak nasza zupka zagości na Twoim stole - smacznego :)
UsuńPyszna zupa, dodatek mozzarelli to strzał w dziesiątkę :)
OdpowiedzUsuńTak, tak ... mozzarella to strzał w dyszkę ... zgadzamy się :)
UsuńMmm smakowity pomysł :) Super, że dodałyśmy mozzarelle :)
OdpowiedzUsuńMozzarella świetnie skomponowała się z kremem pomidorowym :)
UsuńUwielbiam ten przepis :) ta zupa bardzo często gości na moim stole :)
OdpowiedzUsuńMy również uwielbiamy tę kompozycję smaków :)
UsuńPozdrawiamy :)