Gulasz wieprzowy na pomidorowo z ziołami jest ulubionym gulaszem mojej córeczki. To mięciutkie mięso w sosie, które idealnie komponuje się z kaszami, makaronem, ryżem, ziemniakami czy kluseczkami - możliwości podania mamy całą gamę. Przygotowanie go jest bardzo proste, polecam na obiad, który zostanie odgrzany np. następnego dnia.
Pomidorowy gulasz wieprzowy
SKŁADNIKI:
500 g łopatki wieprzowej
1 cebula
sól i pieprz
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka smalcu
500 g łopatki wieprzowej
1 cebula
sól i pieprz
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka smalcu
1 liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka ziół prowansalskich
woda
PRZYGOTOWANIE:
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem oraz mąką - mieszamy.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka lub pół plastry, w rondlu podsmażamy cebulę, dodajemy mięso, ziele angielskie i liść laurowy i zarumieniamy je, mocno przypiekamy, dodajemy koncentrat pomidorowy i przesmażamy.
Całość zalewamy wodą do wysokości mięsa i gotujemy około 30 minut.
Doprawiamy do smaku ziołami.
Gulasz pierwsza klasa. Dawno takiego nie jadłam, a szkoda. Sycący, smakowity, bardzo apetycznie wyglądający. Jeszcze w towarzystwie pyz z dziurką. Obiad jak się patrzy :) Zapraszam w wolnej chwili do mnie, dziś za ciasto jogurtowe. Pozdrawiam i życzę miłej niedzieli :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy i wzajemnie miłego dnia ;)
UsuńSiła tkwi w prostocie, najlepsze smaki:) Ale mi się zachciało takiego obiadku!
OdpowiedzUsuńO mniam, uwielbiam gulasz, a kluski śląskie to moja miłość. Jaka szkoda, że jestem na diecie, kusicie tymi pysznościami nieziemsko! Pozdrawiam cieplutko:)
OdpowiedzUsuńafterglowpoint.blogspot.com