Jak wszystkim wiadomo najlepsza wędlina to domowa szynka... U mnie ostatnio takowa gości na stole bardzo często. Dzisiaj zapraszam na schab z szynkowaru. Przygotowanie takiego wyrobu jest bardzo proste i może zadziwić każdego, kto ma odczucie, że to skomplikowana czynność... Mięsko peklujemy po czym umieszczamy w szynkowarze i parzymy.. Polecam wszystkim miłośnikom domowych wędlin ...
Schab z nutą papryki z szynkowaru
SKŁADNIKI:
około 700 g schabu bez kości
1 l wody
60 g peklosoli
1 łyżka wędzonej papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1 liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
PRZYGOTOWANIE:
Schab myjemy. Do rondla lub garnka wlewamy przegotowaną wodę, dodajemy papryki, sól peklową, zioła, liść laurowy i ziele angielskie - mieszamy. Do zalewy wkładamy mięso. Odkładamy schab w zimne miejsce (u mnie do lodówki na minimum 3 doby). Następnie schab przekładamy do szynkowaru, zalewamy około 100-125 ml wody i zakręcamy. Wkładamy szynkowar do garnka z wodą o temperaturze 75-80 stopni. Parzymy przez 2 godziny. Wyciągamy i studzimy. Wyciągamy schab.
Do przygotowania wędliny wykorzystałam szynkowar, który otrzymałyśmy w ramach testów od sklepu tradismak.pl w którym można znaleźć wszystko co niezbędne do wyrobów domowej wędlinki. Szynkowar polecamy, każdemu .. A same skusimy się również na jego większą pojemność...
cudowna domowa i zdrowa wędlina;)
OdpowiedzUsuńDziękujemy ;-)
UsuńWędlinka swojska najlepsza, jeżeli mogę coś dodać to 100 g peklosoli na 1 litr wody i proponuję nastrzyknąć tą mieszanka do środka, będzie super. Pozdrawiam Piotr
UsuńTakie domowe wędlinki są najlepsze :-)
OdpowiedzUsuńZgadzamy się ;-) są najlepsze :)
UsuńNigdy nie robiłam w szynkowarze mięsa w całości. Chyba czas spróbować:)
OdpowiedzUsuńWypróbuj koniecznie :)) Pozdrawiamy :)
UsuńSuper wędlina - masz rację, domowa najlepsza!
OdpowiedzUsuńPolecamy przepis!
UsuńPyszna wędlina w sam raz na kanapki :)
OdpowiedzUsuń:-) dziękujemy i polecamy
UsuńKusi mnie szynkowar :) A wędlina cudna!
OdpowiedzUsuńPolecamy zakup :-) Z pewnością domowe wędliny będą pysznym rarytasem ;)
Usuń