Całkiem niedawno odkryłam nowy dla mnie składnik potraw jakim jest ciecierzyca zwana też cieciorką. Nigdy wcześniej nie miałam okazji jej jeść, a teraz na stałe wejdzie do mojego menu, gdyż jest smaczna, zdrowa i bardzo sycąca.
Przygotowałam z niej pastę a'la hummus. Zasadniczo hummus występuje w wielu wariantach, jako zimna przekąska, spożywana z chlebem pita, ale podstawowymi składnikami są zawsze ciecierzyca, ugotowana i utarta, zmiażdżony czosnek, tahini - czyli pasta sezamowa, oliwa i przyprawy a wszystko razem dokładnie wymieszane. U mnie wariacja na temat hummusu bo przygotowana z cieciorki z puszki z dodatkiem ziaren sezamu i kawałeczkami pora.
Ja podałam na kolację z chrupkim pieczywkiem.
Pasta z ciecierzycy a'la hummus
SKŁADNIKI:
100 g cieciorki z puszki
1 łyżka sezamu
kawałek pora
1 łyżeczka oliwy
1/2 łyżeczki musztardy
100 g cieciorki z puszki
1 łyżka sezamu
kawałek pora
1 łyżeczka oliwy
1/2 łyżeczki musztardy
PRZYGOTOWANIE:
Cieciorkę odcedzamy z zalewy. Pora drobno siekamy, następnie przekładamy na sitko i polewamy wrzątkiem. Cieciorkę przekładamy do rozdrabniacza lub miksera i miksujemy niezbyt dokładnie, dodajemy pora i ponownie miksujemy. Do masy dodajemy ziarna sezamu, łyżeczkę oliwy oraz musztardę i całość dokładnie mieszamy.
Cieciorkę odcedzamy z zalewy. Pora drobno siekamy, następnie przekładamy na sitko i polewamy wrzątkiem. Cieciorkę przekładamy do rozdrabniacza lub miksera i miksujemy niezbyt dokładnie, dodajemy pora i ponownie miksujemy. Do masy dodajemy ziarna sezamu, łyżeczkę oliwy oraz musztardę i całość dokładnie mieszamy.
Uwielbiam takie pasty :-)
OdpowiedzUsuńMy też lubimy, więc polecamy!
UsuńKupiłam wszystko co potrzebne by przygotować hummus, muszę w końcu się za niego zabrać:)
OdpowiedzUsuńTo ja się wpraszam do Ciebie ;-)
Usuńuwielbiam ciecierzycę i bardzo mi się ta pasta podoba ! czas uzupełnić zapas ciecierzycy. pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńNam też pasta ta bardzo smakowała, choć ciecierzyca to dla mnie nowość.
UsuńBardzo ciekawa pasta :)
OdpowiedzUsuń