W ramach cotygodniowego cyklu "Słodkie środy" zapraszamy na pyszną, pachnącą cytryną babkę przełożoną cytrynowym kremem. Babka ta jest trzy razy cytrynowa i w trzecim wariancie babka kryje cytrynowy lukier z cytrynową skórką, którą otrzymałyśmy od firmy HELIO.
Babka ta jest wilgotna i aromatyczna, idealnie nadaje się na zbliżające Wielkanocne Święta. Przygotowanie jej jest bardzo proste i nie wymaga od nas dużo czasu, a jak wiadomo przed świętami jest go stanowczo za mało ...
Wielkanocna babka z kremem
SKŁADNIKI:
ciasto:
ciasto:
5 jajek
250 g mąki wrocławskiej
200 g cukru drobnego do wypieków
250 g margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cytryna
1 szczypta soli
250 g mąki wrocławskiej
200 g cukru drobnego do wypieków
250 g margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cytryna
1 szczypta soli
krem:
100 ml soku z cytryny
150 ml mleka
1/2 opakowania budyniu śmietankowego z cukrem
100 g masła
150 ml mleka
1/2 opakowania budyniu śmietankowego z cukrem
100 g masła
1 łyżka cukru pudru
lukier:
sok z 1 cytryny
około 1 szklanka cukru pudru (tyle ile sok z cytryny przyjmie by lukier był gęsty)
sok z 1 cytryny
około 1 szklanka cukru pudru (tyle ile sok z cytryny przyjmie by lukier był gęsty)
masło
bułka tarta
bułka tarta
PRZYGOTOWANIE:
Cytrynę myjemy w gorącej wodzie szorując szczoteczką, sparzamy we wrzątku.
Ścieramy na drobnych oczkach całą skórkę i wyciskamy sok.
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy do białości dodając cukier oraz masło. Na koniec dodajemy skórkę z cytryny i sok stale ucierając. Do białek dodajemy szczyptę soli, ubijamy na sztywno.
Przekładamy co utartych żółtek i mieszamy łyżką. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ponownie mieszamy łyżką.
Formę do babki (o średnicy 21 cm) smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą, wykładamy ciasto i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut.
Upieczoną babkę wyciągamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Przygotowujemy krem. Mleko mieszamy z sokiem z cytryny, odlewamy 80 ml, wsypujemy budyń i mieszamy. Pozostałość mleka zagotowujemy. Na gotujące mleko wlewamy budyń i gotujemy na gęsto. Wyłączamy grzanie, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Zimny budyń miksujemy z masłem dodając cukier puder.
Babkę przekrawamy na pół - przekładamy kremem. Wstawiamy babkę do lodówki.
Przygotowujemy lukier. Sok z cytryny przelewamy do miski, dodajemy przesiany cukier puder i miksujemy przez kilka minut do uzyskania gęstej konsystencji lukru.
Lukier nakładamy na babkę, dekorujemy skórką cytrynową.
Babkę wkładamy na godzinę do lodówki.
Do dekoracji świątecznej babki użyłam skórki cytrynowej, która była w zawartości paczuszki jaką otrzymałyśmy w ramach współpracy od firmy HELIO. Skóra cytrynowa jest idealną dekoracją Wielkanocnych słodkości.... Polecamy nie tylko od święta :)
Fajny pomysł na babkę :-) lubię cytrynowe smaki :-
OdpowiedzUsuńMy również lubimy cytronową babkę, polecamy na Święta :)
UsuńWspaniała babka :) W sam raz na świąteczny stół :)
OdpowiedzUsuńBabki z kremem jeszcze nie robiłam, wygląda apetycznie!
OdpowiedzUsuńPolecamy przełożyć babkę kremem, świetnie się komponuje i smakuje :)
Usuńbez babki nie ma świąt,ten krem musi być super :)
OdpowiedzUsuńO tak, z kremem napewno lepiej smakuje ! :) Super pomysł!
OdpowiedzUsuń