Często potrzebujemy pomysłu na szybką słodkość, którą będziemy mogli poczęstować niespodziewanych gości, chociaż przyznam, że u Nas takie słodkie ślimaczki goszczą bardzo często i bez okazji. Są idealne do kawusi, a w dodatku bardzo szybkie. Z kolei córeczka lubi ślimaczki za ich kształt :)
Ślimaczki z truskawkami kandyzowanymi
SKŁADNIKI:
1 opakowanie ciasta francuskiego
2 łyżki dżemu truskawkowego
8-10 truskawek kandyzowanych
1 łyżka posypki dekoracyjnej czarno- białej
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto francuskie rozwijamy, na całej powierzchni smarujemy dżemem truskawkowym. Całość posypujemy cukrową posypką dekoracyjną biało-czerwoną.
Na jednym z dłuższych boków układamy pokrojone w mniejsze kawałki truskawki kandyzowane. Następnie zwijamy ciasto w roladę zaczynając od strony ułożonych truskawek aby były one w samym środku. Powstałą roladę kroimy na około 2 cm plastry.
Powstałe ślimaczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy około 20 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.
Na pewno są przepyszne:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam truskawki kandyzowane. Pyszne buły :-)
OdpowiedzUsuń:) i my je lubimy, idealne do wypieków
UsuńKuszące ślimaczki
OdpowiedzUsuńDziękujemy :)
UsuńFajny pomysł na coś słodkiego :-)
OdpowiedzUsuńPolecamy wypróbować :D
UsuńJa ostatnio kupiłam kiwi kandyzowane, z ciekawości i teraz nie mam pomysłu gdzie go użyć, myślicie że tu się może nadać?:)
OdpowiedzUsuńfajne ślimaczki :))
Myślę, że nadadzą się jak najbardziej :)) Polecamy i czekamy na info jak wyszły Twoje ślimaczki :))
UsuńDam znać :))
UsuńPysznie :) U mnie dzisiaj podobne smaki :)
OdpowiedzUsuń:) jest pysznie to dobre określenie ...
Usuńależ pyszności! Cud, miód, malina.. :)
OdpowiedzUsuńUkradłabym Wam choć jedną :)
:) :) proszę się częstować ... chociaż przyznam, że one znikają ekspresowo
UsuńNo prościej i smaczniej się nie da :D
OdpowiedzUsuń:) tak proste słodkości często są najlepsze ... polecamy
Usuń