Dziś u Nas prosta, ale jakże smaczna i aromatyczna sałatka z rybą z puszki. Z tą sałatką nie wiąże się żadna szczególna historia, została przygotowana tak po prostu na piątkową kolację i zasmakowała Nam bardzo dlatego dzielimy się przepisem.
Sałatka rybna z cytryną
Składniki:
2 jajka
sól, pieprz
1/2 puszki groszku konserwowego
zielona cebulka
1 puszka sardynek z plasterkiem cytryny Graal
1 cytryna
1 garść kiełków rzodkiewki
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie, obieramy, studzimy i kroimy w kostkę. Do jajek dodajemy groszek, oraz posiekaną drobno zieloną cebulkę. Z puszki z rybą odlewamy nadmiar zalewy z oleju i przekładamy bez rozdrabniania do reszty składników. Całość skrapiamy sokiem z cytryny oraz doprawiamy pieprzem. Dodajemy kiełki i mieszamy.
Do przygotowania sałatki wykorzystałam puszkę rybną firmy Graal. Co prawda sardynka tak jak i ostatnio okazała się szprotem (sprattus sprattus), ale bardzo dobrym w smaku. W puszce rybki są w całości a nie rozdrobnione, a po otwarciu na wierzchu znajdziemy plasterek cytryny.
Pudełko jest bardzo eleganckie, jednak bardzo małe. Masa netto to 110 g, natomiast masa ryby w tym to 77 g. Jak dla mnie trochę za dużo oleju w puszce.
Rybki same w sobie bardzo mi smakowały i w sałatce świetnie się sprawdziły.
Rybki same w sobie bardzo mi smakowały i w sałatce świetnie się sprawdziły.
Bardzo fajne danie :-)
OdpowiedzUsuńDziękujemy, polecamy!
UsuńPyszna!
OdpowiedzUsuńMam już na nią ochotę...
Pyszna i szybka do przygotowania, więc może skusisz się na dzisiejsza kolację? ;-)
UsuńProsta, ale napewno przepyszna! ;)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak jak piszesz ;-)
UsuńFajny pomysł na szybką sałatkę :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy, polecamy!
UsuńBardzo fajna sałatka :)
OdpowiedzUsuń