sobota, 14 marca 2015

Rolada - schab z pieczarkami

Dzisiaj zapraszamy na schab w wersji rolady z pieczarkami. To prosty pomysł na obiad dla całej rodziny. Świetnie nada się również na rodzinną uroczystą kolację. Przygotowanie takiej rolady jest banalnie proste, a prezentuje się elegancko. Plaster rolady podany z sosem zawsze dobrze smakuje. 

Rolada - schab z pieczarkami


SKŁADNIKI:


800 g schabu bez kości
400 g pieczarek
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
sól i pieprz
2 łyżki przyprawy węgierskiej
1 łyżka papryki czerwonej



 PRZYGOTOWANIE:

Cebulę i czosnek obieramy i siekamy w kostkę, po czym podduszamy do zarumienienia na maśle. Pieczarki obieramy i ścieramy na dużych oczkach, dodajemy do cebuli i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, podduszamy do miękkości. 
Schab myjemy i osuszamy, następnie przekrawamy schab ostrym nożem na duży płat około 1 cm, oprószamy solą i pieprzem delikatnie rozklepując. Na całą powierzchnię nakładamy pieczarkowy farsz i zwijamy roladę związując.
 Przekładamy do naczynia do zapiekania i oprószamy przyprawą węgierską i papryką słodką. Przykrywamy naczynie. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. 
Roladę pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 25 minut, zmniejszając grzanie do 180 stopni i pieczemy przez 70 minut - na ostatnie 20 minut odkrywamy mięso by się przyrumieniło.

16 komentarzy:

  1. Bardzo fajne i smaczne mięsko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wygląda! Fajna przekąska na imprezy, każdy by się skusił na takie cudeńko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Schabowy wygląda jak makowiec:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha :-) mój tato taką często robi :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wygląda i jak równiutko zwinięta rolada. Musiała być przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  6. świetny pomysł, a jeśli zostanie (jakimś cudem) po obiedzie, na zimno na kanapkę pewnie też się nada;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wszyscy mężczyźni byliby zachwyceni ;)

    OdpowiedzUsuń