środa, 4 marca 2015

Słodkie środy - Grzebyki z truskawkową konfiturą pieczone na silikonowej macie Tupperware

Kiedy rodzinka ma ochotę na coś słodkiego najczęściej przygotowuje szybkie wypieki z ciasta francuskiego. Francuskie grzebyki chodziły już za mną od dłuższego czasu. Postanowiłam, że uraczę najbliższych smakiem truskawek i upiekłam je z domową konfiturą truskawkową. Do wypieku posłużyła mi silikonowa mata firmy Tupperware, którą otrzymałyśmy do przetestowania. Sprawdziła się idealnie. 

Grzebyki z truskawkową konfiturą


SKŁADNIKI:

1 opakowanie ciasta francuskiego
200 g domowej konfitury z truskawek
1 łyżka migdałów mielonych 
1 białko 

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto francuskie rozwijamy, przekrawamy na pół wzdłuż tworząc dwa podłużne paski.  
Przez środek pasków nakładamy domową konfiturę z truskawek i posypujemy mielonymi migdałami. Składamy Paski na pół zlepiając końce.
 Następnie nacinamy ciasto przez całą długość na około 1/3  głębokości ciasteczek.
 Kroimy paski na mniejsze ciasteczka tworząc grzebienie.


Silikonową matę przekładamy na kratkę do pieczenia, na macie układamy francuskie grzebyki - smarujemy białkiem.
Grzebyki pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 15-17 minut do zarumienienia. 
Grzebyki przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.



Ostatnio otrzymałyśmy do przetestowania silikonową matę do pieczenia firmy Tupperware. Mata o wymiarach 31 na 35 cm w naturalnym brązowym kolorze, wykonana jest z dobrej jakości grubego silikonu. To mata do pieczenia w temperaturze do 220 stopni, nieprzywierająca powłoka idealnie sprawdzi się w każdej kuchni, w której pieczemy. Matę wypróbowałam w trzech wariantach: pieczenie bezy, pizzy i ciasteczek. Za każdym razem był to strzał w dziesiątkę. Beza pięknie odeszła - idealnie wysuszona, ciasteczka idealnie zarumienione i pizza, której spód był świetnie wypieczony. Dodatkowym atutem maty są jej wizualne okręgi w czterech rozmiarach, pozwalają one na wykonanie wypieków w określonych wielkościach okręgu. Od teraz każda pizza będzie idealnie okrągła. Druga strona z kolei posiada miarkę długości, która świetnie sprawdzi się przy rożnych wypiekach typu bagietki czy paluchy. Mata jest łatwa w utrzymaniu czystości jak i w przechowywaniu, zajmuje niewiele miejsca i co najważniejsze nie odkształca się. Produkt ten jest godny polecenia.

28 komentarzy:

  1. Śliczne te grzebyki i pomysłowe

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie grzebyczki. Muszę sobie takie zrobić :-) pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szybki i smaczny pomysł na słodkość do kawusi :) Polecamy :)

      Usuń
  3. Pięknie wyglądają! Sama mam silikonową matę, a dotychczas jej jeszcze nie wypróbowałam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. .... tym samym polecamy wypróbować przepis i matę ... Powodzenia ;)

      Usuń
  4. świetne i szybkie w przygotowaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglądają jak te z piekarni ,pycha ! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie grzebyki :))

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo smakowicie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  8. chętnie się poczęstuję przepisem :) ślinka normalnie cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kiedyś robiłam i nie wyszły mi takie fajne grzebyki jak Wasze.

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają bardzo ciekawie :D No i ta konfitura! Do tego szklanka mleka i nic więcej do raju nie potrzeba xD

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają przepysznie ;) Bardzo lubię tego rodzaju, ciekawie wyglądające potrawy :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam i wpraszam się na kawę.

    OdpowiedzUsuń