Kiedy rodzinka ma ochotę na coś słodkiego najczęściej przygotowuje szybkie wypieki z ciasta francuskiego. Francuskie grzebyki chodziły już za mną od dłuższego czasu. Postanowiłam, że uraczę najbliższych smakiem truskawek i upiekłam je z domową konfiturą truskawkową. Do wypieku posłużyła mi silikonowa mata firmy Tupperware, którą otrzymałyśmy do przetestowania. Sprawdziła się idealnie.
Grzebyki z truskawkową konfiturą
SKŁADNIKI:
1 opakowanie ciasta francuskiego
200 g domowej konfitury z truskawek
1 łyżka migdałów mielonych
1 białko
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto francuskie rozwijamy, przekrawamy na pół wzdłuż tworząc dwa podłużne paski.
Przez środek pasków nakładamy domową konfiturę z truskawek i posypujemy mielonymi migdałami. Składamy Paski na pół zlepiając końce.
Następnie nacinamy ciasto przez całą długość na około 1/3 głębokości ciasteczek.
Silikonową matę przekładamy na kratkę do pieczenia, na macie układamy francuskie grzebyki - smarujemy białkiem.
Grzebyki pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 15-17 minut do zarumienienia.
Grzebyki przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Ostatnio otrzymałyśmy do przetestowania silikonową matę do pieczenia firmy Tupperware. Mata o wymiarach 31 na 35 cm w naturalnym brązowym kolorze, wykonana jest z dobrej jakości grubego silikonu. To mata do pieczenia w temperaturze do 220 stopni, nieprzywierająca powłoka idealnie sprawdzi się w każdej kuchni, w której pieczemy. Matę wypróbowałam w trzech wariantach: pieczenie bezy, pizzy i ciasteczek. Za każdym razem był to strzał w dziesiątkę. Beza pięknie odeszła - idealnie wysuszona, ciasteczka idealnie zarumienione i pizza, której spód był świetnie wypieczony. Dodatkowym atutem maty są jej wizualne okręgi w czterech rozmiarach, pozwalają one na wykonanie wypieków w określonych wielkościach okręgu. Od teraz każda pizza będzie idealnie okrągła. Druga strona z kolei posiada miarkę długości, która świetnie sprawdzi się przy rożnych wypiekach typu bagietki czy paluchy. Mata jest łatwa w utrzymaniu czystości jak i w przechowywaniu, zajmuje niewiele miejsca i co najważniejsze nie odkształca się. Produkt ten jest godny polecenia.
Śliczne te grzebyki i pomysłowe
OdpowiedzUsuńDziękujemy :)
UsuńUwielbiam takie grzebyczki. Muszę sobie takie zrobić :-) pyszności :-)
OdpowiedzUsuńSzybki i smaczny pomysł na słodkość do kawusi :) Polecamy :)
UsuńDeser pierwsza klasa! :)
OdpowiedzUsuń:) Miło nam, że pomysł się spodobał ..
UsuńPięknie wyglądają! Sama mam silikonową matę, a dotychczas jej jeszcze nie wypróbowałam...
OdpowiedzUsuń.... tym samym polecamy wypróbować przepis i matę ... Powodzenia ;)
UsuńFajne ciasteczka:)
OdpowiedzUsuńDziękujemy :)
Usuńświetne i szybkie w przygotowaniu :)
OdpowiedzUsuńSzybciutkie i smaczniutkie - polecamy :)
Usuńwyglądają jak te z piekarni ,pycha ! :)
OdpowiedzUsuńMiło nam, że się podobają :))
UsuńUwielbiam takie grzebyki :))
OdpowiedzUsuńRównież za nimi przepadamy
Usuńbardzo smakowicie wyglądają :)
OdpowiedzUsuń:) cieszymy się, że nasze grzebyki się podobają
Usuńchętnie się poczęstuję przepisem :) ślinka normalnie cieknie :)
OdpowiedzUsuńProszę się częstować :) Smacznego :D
UsuńKiedyś robiłam i nie wyszły mi takie fajne grzebyki jak Wasze.
OdpowiedzUsuńSpróbuj raz jeszcze z pewnością się udadzą :)
UsuńWyglądają bardzo ciekawie :D No i ta konfitura! Do tego szklanka mleka i nic więcej do raju nie potrzeba xD
OdpowiedzUsuń:) dziękujemy .. o tak mleka tu zabrakło
UsuńWyglądają przepysznie ;) Bardzo lubię tego rodzaju, ciekawie wyglądające potrawy :)
OdpowiedzUsuńCieszymy się, że grzebyczki się spodobały :)
UsuńUwielbiam i wpraszam się na kawę.
OdpowiedzUsuń:) Zapraszamy
Usuń