piątek, 6 marca 2015

Pikantna pasta rybna z suszonymi pomidorami

To zdecydowanie przepis z tych pysznych aczkolwiek brzydko wyglądających. Hmm bo zmiksowane na papkę składniki nie mogą wyglądać fotogenicznie. Przechodząc jednak do sedna, filozofii w tym większej nie ma bo danie składa się dosłownie z trzech produktów. Produkty są tak dobrane smakiem, że pasty nie trzeba doprawiać, ser nadaje odpowiednią słoność, a użyte ryby ostrość i to właśnie ta ostrość jest smakiem dominującym w tej paście. 

Pikantna pasta rybna z suszonymi pomidorami




Składniki:
5-6 suszonych pomidorów
50 g sera fety
zielona cebulka do dekoracji

Przygotowanie:
Otwieramy puszkę z rybami i odlewamy olej oraz usuwamy papryczki, które się w puszce znajdują.


 Do ryb dodajemy pomidory oraz kawałek fety. Całość miksujemy na krem. Podajemy posypane posiekaną zieloną cebulką. 






Nazwa sardynka a w środku szprot. 
Co prawda czepiać się nie powinnam bo "zgodnie z Rozporządzeniem Rady Wspólnoty Europejskiej, ustanawiającym normy handlowe dla konserwowanych sardynek, istnieją gatunki ryb pokrewnych (również szprot Sprattu sprattus), z których produkuje się konserwy rybne pod nazwą produktu sardynki", ale dla mnie to trochę przerost formy nad treścią i może nie każdy jest świadomy tego, czego może się w puszce spodziewać.



Muszę przyznać, że rybki były dobre, bardzo pikantne w smaku dzięki dodatkowi papryczki  chili, które zresztą można znaleźć w środku puszki. Biorąc jednak tą puszkę do ręki spodziewałam się czegoś innego, bo w pierwszej chwili zauważyłam napis sardynka.
To utwierdza mnie tylko w przekonaniu, że etykiety należy czytać dokładnie!
 


42 komentarze:

  1. to musi być świetne połącznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę sobie zrobić do kanapek :))

    OdpowiedzUsuń
  3. w sam raz na piątkowe śniadanie;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajna pasta do chlebka.

    OdpowiedzUsuń
  5. I właśnie o to chodzi - nie o filozofię tylko dobry smak! :) Smakowita pasta! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A no w sumie smak najważniejszy, ale ja lubię też jak potrawa się ładnie prezentuje i przyciąga wzrok.

      Usuń
  6. Dobre smarowidło na kanapkę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecamy, że świeżym pieczywkiem smakuje wyśmienicie.

      Usuń
  7. Sardynki lubię bardzo, w postaci każdej, niezależnie od fotogeniczności:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pasty zasadniczo nie wyglądają zbyt fotogenicznie, ale za to jak smakują! Wypróbuję Twój przepis na ostro :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No masz rację, a przepis wypróbuj to pasta na ostro smakuje świetnie

      Usuń
  9. Chyba wolę szprotki od sardynek choć zapewne chciałabym kupować sardynkę kiedy ją wybieram i szprotkę kiedy mam na nią ochotę. Pasta bardzo fajna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie, te sardynki okazały się szprotkami, ale i tak były smaczne

      Usuń
  10. Uwielbiam takie domowe pasty:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Domowe najlepsze, kupne gotowce nie mogą się z nimi równać

      Usuń
  11. I zdrowo i smacznie, i jeszcze szybko się robi :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam pasty do chleba, nawet jeśli ich wygląd pozostawia wiele do życzenia:)Ta wcale nie jest z wyglądu taka zła.Kiedyś zrobiłam pastę z czerwonej fasoli i papryki, to dopiero był widok! ;) :))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe no pasty mają to do siebie chyba wszystkie że wyglądają niespecjalnie ciekawie.

      Usuń
  13. Super, mój mąż taką lubi. A ja się właśnie zajadam pastą z awokado

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo lubię takie rybne pasty na chlebek. A serek feta pewnie jeszcze podnosi smak całej potrawy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu serek dodaje smaku i nie trzeba już pasty doprawiać dodatkowo.

      Usuń
  15. Pasta na pewno bardzo apetyczna, teraz w Poście na piątkowe kolacje w sam raz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie w sam raz, u Nas teraz coraz częściej rybki się pojawiają.

      Usuń
  16. Lubię pasty rybne, z pomidorami musiała być pyszna! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pyszna pasta, lubię takie pasty :)

    OdpowiedzUsuń