Któregoś dnia przeglądałam stare książki kucharskie w poszukiwaniu czegoś "innego" na niedzielny obiad. Wertowałam strony i na nic nie miałam ochoty. W tym czasie moja koleżanka wyszeptała zrazy w sosie cebulowym. To była myśl. Dla odmiany przygotowałam moje zraziki z mięsa mielonego, a w środku ukryłam ogórka konserwowego owiniętego polędwicą surową ułożoną na musztardzie. Całość uduszone w pysznym cebulowym sosie, który nadał daniu przepyszny smak. W domu unosił się piękny zapach, który zwabił domowników na smaczny obiadek ...
Zrazy mielone w sosie cebulowym
SKŁADNIKI:
zrazy:
700 g mięsa mielonego z łopatki
1 jajko
1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
sól i pieprz do smaku
1 czerstwa bułka
bułka tarta
5 małych ogórków kiszonych lub konserwowych
5 plastrów polędwicy surowej
musztarda
mąka pszenna
olej do smażenia
sos:
2 duże cebule
1 łyżka oleju
1 kostka bulionowa wołowa
70 ml śmietany
1 łyżka mąki pszennej
sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Przygotowujemy bazę na sos.
Cebulę obieramy, kroimy w plastry. W szerokim i dużym rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy cebule, zarumieniamy ją, wlewamy 600 ml wody, wrzucamy kostkę i zagotowujemy, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy około 20 minut.
W tym czasie przygotowujemy zrazy.
Bułkę czerstwą wkładamy do miseczki, zalewamy wodą i namaczamy.
Do miski przekładamy mięso mielone, wbijamy jajko, dodajemy przyprawę, sól pieprz i odciśniętą bułkę. Całość mieszamy, dodajemy bułkę tartą tyle by masa mięsna nie była zbyt luźna - całość wyrabiamy.
Ogórki kiszone zawijamy w plaster polędwicy.
Z masy mięsnej formujemy grubsze placki wielkości dłoni, smarujemy musztardą, układamy ogórek zawinięty w polędwicy i formujemy zrazy,
tak by ogórek był w ich środku.
Obtaczamy zrazy w mące pszennej. Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy zrazy i podsmażamy do zarumienianie z dwóch stron.
Podsmażone zrazy przekładamy do bulionu z cebulą, zmniejszamy grzanie,
przykrywamy pokrywką i gotujemy 40 minut.
Mąkę roztrzepujemy w śmietanie, zalewamy nią sos z zrazami.
Zagotowujemy do zgęstnienia.
Co za pyszności- uwielbiam <3
OdpowiedzUsuń:) Polecamy są pyszne
UsuńSmacznie ;)
OdpowiedzUsuńDziękujemy :)
UsuńBardzo fajne zraziki :-) pyszny obiadek :-)
OdpowiedzUsuńByło pysznie, polecamy :)
UsuńPozdrawiamy :)
Oj zjadłabym takie zraziki :) Pyszny obiadek :))
OdpowiedzUsuńDziękujemy :)
UsuńJak tu smacznie/Pyszne zraziki. Zrobiłam się strasznie głodna. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń:) miło nam czytać takie komentarze :))
Usuńdoskonały obiad, czuję, że posmakowałby nam;)
OdpowiedzUsuńZapraszamy do skorzystania z przepisu :)
UsuńPozdrawiamy :)
o mamo... chcę taki obiad <3
OdpowiedzUsuńPS. Chciałabym Serdecznie zaprosić do wzięcia udziału w moim czekoladowym konkursie! Więcej szczególów na moim blogu !
Dziękujemy z pewnością odwiedzimy bloga :)
UsuńPozdrawiamy :))
Już wiem co zrobię na następny obiad! Wyglądają super i muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńCieszymy się, że pomysł się spodobał.
UsuńMiło nam będzie jeżeli prześlesz zdjęcia do naszego kącika czytników :)
Pozdrawiam :)
Mmm ciekawy przepis i prezentują się zacnie ;> Miła odskocznia dla tradycyjnych zrazów :)
OdpowiedzUsuńMiło nam czytać tak fajne komentarze :)
UsuńSmacznego !
Fajne te zrazy, w sam raz na obiad :)
OdpowiedzUsuńIdealny obiadek, polecamy :)
UsuńTaki zraz , to jest zraz:)
OdpowiedzUsuńZnakomite danie, podane fantastycznie, a smakować to już w ogóle musi doskonale :)
OdpowiedzUsuńZapewniamy, że było bardzo smacznie :)
UsuńNa obiad idealne!
OdpowiedzUsuńDokładnie były serwowane na obiadek!
UsuńNajlepszy obiad na zimową porę!
OdpowiedzUsuńZgadzamy się :) pyszny obiad na taką porę ...
Usuńrewelacja! naprawde smaczne:) polecam
OdpowiedzUsuńdziękujemy :-)
UsuńIdealne!!! Chętnie porwałabym Wasz talerzyk :D
OdpowiedzUsuń:) Beatko częstuj się
Usuń