Ostatnio dość często miałam ochotę na kluski leniwe. Muszę się przyznać, że uwielbiam ich smak, najlepiej z dodatkiem jogurtu i owoców, lub same utaplane w cukrze. Aby jednak się Nam nie znudziły postanowiłam
urozmaicić tradycyjne kluski leniwe różnymi dodatkami. Jednym z pomysłów było dodanie do nich suszonej mięty i muszę
przyznać że pomysł był trafiony. Kluski nabrały orzeźwiającego aromatu i smaku.
Kluski leniwe z miętą
SKŁADNIKI:
250 g sera białego
1 płaska łyżeczka suszonej mięty Skworcu
3/4 szklanki mąki
1 jajko
szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
Ser biały dokładnie rozgniatam, bądź miksuję. Oddzielam żółtko od białka, po czym do białka dodaję szczyptę soli i miksuję na sztywną pianę. Do sera dodaję żółtko jajka, mąkę i suszoną miętę i mieszam dokładnie. Na koniec dodaję pianę z białka i mieszam do połączenia składników i wyrabiam ciasto. Formuję z niego wałeczek i kroję na małe kawałki.
Ser biały dokładnie rozgniatam, bądź miksuję. Oddzielam żółtko od białka, po czym do białka dodaję szczyptę soli i miksuję na sztywną pianę. Do sera dodaję żółtko jajka, mąkę i suszoną miętę i mieszam dokładnie. Na koniec dodaję pianę z białka i mieszam do połączenia składników i wyrabiam ciasto. Formuję z niego wałeczek i kroję na małe kawałki.
Wrzucam do gotującej się osolonej lekko wody i gotuję do wypłynięcia na wierzch. Następnie wyciągam łyżką cedzakową.
Do przygotowania wykorzystałam aromatyczną miętę suszoną z firmy Skworcu.
Mięta jest tradycyjnie zapakowana w przezroczystą torebkę. Co prawda jest posiekana dość drobno, ale jak tylko otwarłam torebkę po samym zapachu nie miałam żadnych wątpliwości że to właśnie mięta.
Męta jest świetnym dodatkiem do sałatek, deserów czy koktajli, ja wykorzystałam ją dziś do innej potrawy i też się sprawdziła. Kluski wszystkim smakowały.
Świetny pomysł. Muszą być pyszne i ciekawe w smaku :-)
OdpowiedzUsuńCieszymy się że pomysł Ci się spodobał, Nam bardzo smakowały.
UsuńCiekawy pomysł z dodaniem mięty do leniwych :)
OdpowiedzUsuńPolecamy!
UsuńFajny pomysł, szkoda że w mojej rodzinie tylko ja lubię miętę...:)
OdpowiedzUsuńMy miętę uwielbiamy stąd taki pomysł na jej wykorzystanie. Spokojnie możesz rodzince zrobić zwykłe kluski a do swojej porcji dosypać odrobinę mięty. Będzie pysznie!
UsuńCiekawy przepis! Leniwe uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy, polecamy to połączenie!
UsuńWyglądają super jednak my nadal zostajemy przy słodziutkiej wersji :D
OdpowiedzUsuńMięta niestety przeszkadza nam w wypiekach (nie jadłyśmy nigdy jej w tego typu daniach), wolimy po prostu herbatki :)
My miętę tak lubimy że poza herbatkami łączymy ją z innymi daniami. W wersji z miętą również dodajemy słodkie dodatki.
UsuńCzytałam ostatnio podobny przepis ich smak musi być ciekawy i wyrazisty :)
OdpowiedzUsuńSmak jest ciekawy jeśli ktoś lubi miętę i aromat dość wyrazisty.
Usuńleniwe z miętą? intrygujące, musze spróbować :)
OdpowiedzUsuńPolecamy dla odmiany tą wersję.
UsuńU nas tez niedawno były leniwe, które uwielbiam, ale z mięta jeszcze nie jadłam. Super pomysł. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńA u Nas taka wariacja się pojawiła i smaczna była więc polecamy!
Usuńsuper pomysł z dodatkiem mięty :)
OdpowiedzUsuńKasiu bardzo smaczne były, polecamy
Usuń