piątek, 23 stycznia 2015

Kluski leniwe z miętą

Ostatnio dość często miałam ochotę na kluski leniwe. Muszę się przyznać, że uwielbiam ich smak, najlepiej z dodatkiem jogurtu i owoców, lub same utaplane w cukrze. Aby jednak się Nam nie znudziły  postanowiłam urozmaicić tradycyjne kluski leniwe różnymi dodatkami. Jednym z pomysłów było dodanie do nich suszonej mięty i muszę przyznać że pomysł był trafiony. Kluski nabrały orzeźwiającego aromatu i smaku.

 Kluski leniwe z miętą


 SKŁADNIKI: 
250 g sera białego
1 płaska łyżeczka suszonej mięty Skworcu
3/4 szklanki mąki
1 jajko
szczypta soli 


 PRZYGOTOWANIE:

Ser biały dokładnie rozgniatam, bądź miksuję. Oddzielam żółtko od białka, po czym do białka dodaję szczyptę soli i miksuję na sztywną pianę.
Do sera dodaję żółtko jajka, mąkę i suszoną miętę i mieszam dokładnie. Na koniec dodaję pianę z białka i mieszam do połączenia składników i  wyrabiam ciasto. Formuję z niego wałeczek i kroję na małe kawałki. 


Wrzucam do gotującej się osolonej lekko wody i gotuję do wypłynięcia na wierzch. Następnie wyciągam łyżką cedzakową.




Do przygotowania wykorzystałam aromatyczną miętę suszoną z firmy Skworcu



Mięta jest tradycyjnie zapakowana w przezroczystą torebkę. Co prawda jest posiekana dość drobno, ale jak tylko otwarłam torebkę po samym zapachu nie miałam żadnych wątpliwości że to właśnie mięta.
Męta jest świetnym dodatkiem do sałatek, deserów czy koktajli, ja wykorzystałam ją dziś do innej potrawy i też się sprawdziła. Kluski wszystkim smakowały.

18 komentarzy:

  1. Świetny pomysł. Muszą być pyszne i ciekawe w smaku :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszymy się że pomysł Ci się spodobał, Nam bardzo smakowały.

      Usuń
  2. Ciekawy pomysł z dodaniem mięty do leniwych :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł, szkoda że w mojej rodzinie tylko ja lubię miętę...:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My miętę uwielbiamy stąd taki pomysł na jej wykorzystanie. Spokojnie możesz rodzince zrobić zwykłe kluski a do swojej porcji dosypać odrobinę mięty. Będzie pysznie!

      Usuń
  4. Wyglądają super jednak my nadal zostajemy przy słodziutkiej wersji :D
    Mięta niestety przeszkadza nam w wypiekach (nie jadłyśmy nigdy jej w tego typu daniach), wolimy po prostu herbatki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My miętę tak lubimy że poza herbatkami łączymy ją z innymi daniami. W wersji z miętą również dodajemy słodkie dodatki.

      Usuń
  5. Czytałam ostatnio podobny przepis ich smak musi być ciekawy i wyrazisty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smak jest ciekawy jeśli ktoś lubi miętę i aromat dość wyrazisty.

      Usuń
  6. leniwe z miętą? intrygujące, musze spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. U nas tez niedawno były leniwe, które uwielbiam, ale z mięta jeszcze nie jadłam. Super pomysł. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A u Nas taka wariacja się pojawiła i smaczna była więc polecamy!

      Usuń
  8. super pomysł z dodatkiem mięty :)

    OdpowiedzUsuń