Dzisiaj chciałyśmy zaprosić Was na jedno z 12 Wigilijnych dań goszczących na naszej kolacji. Mianowicie zapraszamy na świąteczne gołąbki z pieczarkami przygotowanymi na parze. Do przygotowania tego dania często używam kaszy zamiast ryżu i w tej wariacji to postne danie jest idealne. Często przygotowując gołąbki odkładam mniejsze liście i je mrożę, w ten sposób mam już je przygotowane znacznie wcześniej. Wystarczy przygotować farsz, zawinąć w liście i ugotować. Z racji że liście mam mrożone o wiele szybciej się gotują. To taki mój sprawdzony sposób na szybsze gołąbki.
Wigilijne gołąbki z pieczarkami
SKŁADNIKI:
8 - 10 małych bądź średnich liści z białej kapusty
(ja użyłam mrożonych szybko się ugotowały)
500 g pieczarek
200 g ryżu
olej
cebula
sól i pieprz
magii
PRZYGOTOWANIE:
Ryż gotujemy w osolonej wodzie na sypko. Przesypujemy do miski.
Pieczarki obieramy, kroimy w spora kostkę i podduszamy na łyżce oleju z odrobiną soli i magii. Cebulę obieramy i drobno siekamy, podsmażamy na złoty kolor na łyżce oleju.
Do ryżu dodajemy pieczarki oraz cebulę, doprawiamy wszystko pieprzem i dokładnie mieszamy. Tak przygotowany farsz zawijamy w liście kapusty, które ciasno układamy w parowarze, gotujemy przez około 45-50 minut
Wyśmienite! Bardzo apetycznie wyglądają
OdpowiedzUsuńDziękujemy i polecamy :)
UsuńPyszne danie :-) Wesołych Świąt :-)
OdpowiedzUsuńDziękujemy. Wzajemnie dla Ciebie i Twoich najbliższych Wesołych Świąt :))
UsuńNie spotkałam się z gołąbkami na Wigilię,ale na pewno wyszły pyszne:)
OdpowiedzUsuńU nas to jedna z 12 Wigilijnych potraw :) Są pyszniutkie, polecam :)
Usuńooo.. nie spotkałam się z tym daniem na stole Wigilijnym, ale.. opcja świetna! :)
OdpowiedzUsuńWszystko z pewnością zależy od regionu ... :))
Usuńfajna odmiana dla gołąbków, nie tylko na Święta:)
OdpowiedzUsuńZgadza się nie tylko na Święta ... jednak one zawsze kojarzą mi się ze Świętami Bożego Narodzenia ... :))
UsuńAleż mi smaka narobiłyście :) a juz na Świeta nie ogarne gołąbków..ale na Nowy Rok... :)
OdpowiedzUsuńTym samym Nowy Rok zacznie się smacznie :))
UsuńNo gołąbków na stole Wigilijnym to ja jeszcze nie widziałam, ale zapragnęłam, żeby identyczne pojawiły się na moim stole! :D
OdpowiedzUsuńMiło, że przypadł przepis do Twoich gustów .. U mnie obowiązkowe wigilijne danie ...
UsuńZ tym mrożeniem liści to świetny patent, że też nigdy na to nie wpadłam:) A właśnie te liście najbardziej zniechęcają mnie do częstego robienia gołąbków. Może od dziś się to zmieni:) Dziękuję za pomysł:)
OdpowiedzUsuńTo też moje danie wigilijne. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńGołąbki prezentują się naprawdę imponująco, dzięki za przepis. Uwielbiam nietypowe połączenia smakowe, Twoje danie wydaje się bardzo smaczne. Ja jednak na Wigilię zamówię catering świąteczny, nie chce mi się siedzieć w kuchni. Wolę zakupić gotowe dania, które z pewnością będą smakować mojej rodzince. :)
OdpowiedzUsuń