Takie drożdżówki odrywane robię bardzo często i wszyscy u mnie już je znają i się nimi zajadają. Jeśli jeszcze ich nie robiliście to zachęcam do przygotowania. Dziś wersja świąteczna czyli z masą makową, ale można je przygotować również z serem czy marmoladą.
Przepis zawiera zdjęcia krok po kroku, aby nikt nie miał problemu z przygotowaniem tego smakołyku.
Świąteczne bułeczki drożdżowe z masą makową z bakaliami
SKŁADNIKI:
600 g mąki pszennej
45 g świeżych drożdży
3 łyżki cukru
250 ml mleka
100 ml oleju
sól
2 jajka
1 puszka masy makowej z bakaliami Helio
Dodatkowo:
1 żółtko lub 2 łyżki mleka do posmarowania
1 cytryna
1 szklanka cukru pudru
ozdoby cukrowe
PRZYGOTOWANIE:
Drożdże mieszamy z cukrem
a następnie z ciepłym mlekiem.
Odstawiamy na kwadrans do wyrośnięcia.
Drożdże mieszamy z cukrem
a następnie z ciepłym mlekiem.
Odstawiamy na kwadrans do wyrośnięcia.
mąkę ze szczyptą soli, jajka, olej i zagniatamy gładkie, elastyczne
ciasto.
Ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i odkładamy je na ok 20 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na części
rozwałkowujemy i tniemy na kwadraty. Nakładamy na każdą część masę makową .
Formujemy małe bułeczki, zamykając masę makową z bakaliami w środku.
Układamy na blaszce, połączeniem do dołu, w niewielkich odstępach. Smarujemy z wierzchu mlekiem lub rozmąconym żółtkiem.
Pieczemy ok 20 minut w piekarniku w 190 stopniach.
Z cytryny wyciskamy sok i mieszamy z cukrem pudrem. Lukrem polewamy wystudzone babeczki. Posypujemy dekoracjami.
Do przygotowania bułeczek wykorzystałam masę makową z bakaliami firmy Helio.
Kocham drożdżowe wypieki, chyba się skuszę :)
OdpowiedzUsuńPolecamy!!
UsuńMam słabość do drożdżowych bułeczek :)
OdpowiedzUsuńJa też dlatego często je robię, wymyślam tylko nowe nadzienia i dodatki.
UsuńBułeczki bardzo apetyczne ,prezentują się wspaniale ..
OdpowiedzUsuńCieszymy się, że się podobają i zachęcamy do przygotowania.
UsuńAle super!
OdpowiedzUsuńPolecamy, pozdrawiamy!
UsuńMuszą być pyszne! :)
OdpowiedzUsuńZapewniamy że są pyszne!!
UsuńPyszne bułeczki :) chętnie bym zjadła na drugie śniadanie!
OdpowiedzUsuńNa drugie śniadanie czy na deser jak znalazł. Polecamy!
UsuńPiękne bułeczki :)
OdpowiedzUsuńBułeczki wyglądają baaardzo apetycznie;) Drożdżowe to nasze ulubione, a takie z masą makową na pewno wypróbujemy.
OdpowiedzUsuńPolecamy serdecznie, u Nas się przyjęły już na stałe i często je przygotowujemy!!
Usuń