Święta zbliżają się wielkimi krokami, w wielu domach już czuć zapach choinki chociaż u nas jeszcze ta chwila przed nami. Dzisiaj chciałyśmy zaproponować słodkość z piernika. Do przygotowania tych bajaderek śmiało można wykorzystać piernik pozostały z wigilijnej kolacji i tak w szybki sposób uzyskamy kolejną słodkość na święta. Do przygotowania tych śnieżnych piernikowych kuleczek użyłam skórek cytrynowych oraz masy korówkowej HELIO, które otrzymałyśmy w paczuszce od tej firmy - bardzo dziękujemy :)
Piernikowe bajaderki z rumem
SKŁADNIKI:
500 g piernika
100 g skórki cytrynowej HELIO
3-4 łyżki rumu
3-4 łyżki rumu
3 łyżki masy korówkowej kajmak HELIO
2 łyżki siekanych orzechów włoskich HELIO
1 łyżka siekanych płatków migdałowych
biała posypka lub wiórki kokosu do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Piernik drobno kruszymy i przekładamy do miski. Następnie dodajemy rum, masę krówkową, skórkę cytrynową i siekane orzechy i migdały, całość mieszamy. Z powstałej masy formujemy kuleczki, które obtaczamy w białej posypce lub wiórkach kokosu.
Odkładamy na 2 godziny do lodówki.
Do przygotowania piernikowych bajaderek użyłam produktów otrzymanych od firmy HELIO. Skórka cytrynowa jest idealna do takich słodkości, kajmak i orzechy również spasowały do piernika.
Osobiście bardzo lubię skórkę kandyzowaną cytrynową z tej firmy, nie jest posklejana jak często się zdarza w innych opakowania. Orzechy już wielokrotnie u nas gościły więc ich nie trzeba nikomu reklamować.
jakie urocze słodkości :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy i zapraszamy do wykorzystania przepisu :))
UsuńBajaderki to dla mnie pyszne wspomnienie dzieciństwa- Wasze są urocze- takie odświętne:)
OdpowiedzUsuńDla mnie również to smak dzieciństwa i warto do tych klasycznych smaków wracać :)
UsuńŚwietny pomysł, na drugie życie, dla piernika:)
OdpowiedzUsuń:) drugie życie piernika bardzo okazałe ... polecamy :)))
Usuń